Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova edicija

Heroji koji su do smrti branili “hrvatski Alamo” u stripu

'gradska 30.09.2009.,Zagreb,Tkalciceva - Galerija ULUPUH, otvaranje izlozbe Julesovo plavo razdoblje - stripovi Julesa Radilovica u Plavom vijesniku.Julius Radilovic, Ivica Bednjanec , Otto Reisinger.
'Antonio Bronic/Vecernji list'
16.08.2013.
u 23:00

Nakon “Bitke kod Sigeta” i “Bitke u Paškoj uvali”, koja je još uvijek u prodaji, na kioske ovih dana dolaze i “Heroji s Gvozdanskog”

Iznimno dobro prodaje se Večernjakova “Hrvatska povijest u stripu”, kolekcija knjižica legendarnog autora Ivice Bednjanca koje po samo osam kuna možete pronaći na svim kioscima.

Golem interes za te stripove svjedoči o tome da, osim za luksuzne, tvrdoukoričene knjige, u Hrvatskoj i dalje ima interesa za pristupačna džepna izdanja kojih je na kioscima sve manje.

Nakon “Bitke kod Sigeta” i “Bitke u Paškoj uvali”, koja je još uvijek u prodaji, na kioske ovih dana dolaze i “Heroji s Gvozdanskog”, strip u kojem Bednjanec obrađuje obranu utvrde Gvozdansko, koju kolega Zvonimir Despot u uvodniku stripa naziva “hrvatskim Alamom”.

Jeli su i vlastite pse 

Gvozdansko je, podsjetimo, od napada Osmanlija branilo tristotinjak ljudi, među kojima je bilo samo pedesetak pripadnika vojske Zrinskih, a ostalo su bili seljaci, rudari i žene s djecom.

Oko njihove utvrde utaborila se pak vojska od 10.000 Osmanlija. Gvozdansko su branili od 3. listopada do Božića 1577. godine, kad im je Ferhad-paša ponudio da se predaju. Oni su to odbili, braneći tvrdoglavo do smrti svoju utvrdu, a pred kraj su bili toliko gladni i promrzli da su jeli i vlastite pse.

Ivica Bednjanec njihovu je dramu vjerno prenio u napet strip prepun povijesnih detalja, koji će čitateljima na pitak i zanimljiv način približiti ovu rijetko spominjanu epizodu iz hrvatske nacionalne povijesti.

Edicija “Nikad robom”

Podsjetimo, Bednjančevi povijesni stripovi objavljivani su 1960-ih u ediciji “Nikad robom”, nakon čega ih na našim prostorima nije bilo, pa je biblioteka “Hrvatska povijest u stripu”, koju je Večernji pokrenuo u suradnji sa striparnicom Lastan, prva prilika da te stripove iznova pročitate, ali i prvi put predstavite najmlađim članovima obitelji.

Sam Bednjanec, nažalost, nije doživio reizdanja svojih ranih djela, no sigurno bi mu bilo drago vidjeti ih na kioscima, jer dobro je poznato koliko se, čak i u dubokoj starosti, angažirao oko svojih fanova, jedva hodajući obilazio otvorenja izložbi svojih radova, pa i držao predavanje na festivalu Crtani romani šou, gdje je bio počasni gost 2008. godine, izrazivši nadu upravo u približavanje tih starijih stripova današnjoj publici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije