Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova izložba

Greta Vizler oslikala krajolike koje vidi iz jurećeg automobila

vizler01
13.10.2010.
u 17:30

Najnoviji ciklus i ovu izložbu umjetnica je posvetila Savki Dabčević-Kučar u spomen na njezinu inicijativu za gradnju prve autoceste Zagreb-Karlovac daleke 1971. godine.

Svjetlost pred tunelom, Nokturno na cesti, Ružičasto jutro na cesti, Bljesak iz retrovizora, Most u pejzažu, Prema suncu prema moru, samo su neki od naslova slika zagrebačke slikarice Grete Vizler na izložbi otvorenoj u Galeriji Josipa Račića.

- Uvijek sam voljela voziti automobil. Ono što je mnogima bilo teško, meni je činilo veliko zadovoljstvo. Kad sam sjela u auto i izašla na cestu, uživala sam u brzim izduženim slikama krajolika, prštavim bojama i zrakastim oblicima koji su se izmjenjivali kad ih čovjek gleda iz automobila. Svoje sam doživljaje prenijela na platno, naslikala taj bujni, dojmljivi svijet. Sad više ne vozim zbog svojih godina, ali intenzivno slikam, rekla nam je slikarica Greta Vizler (85) uz najnovije slike predstavljene javnosti u Galeriji Račić.

- Na vrhuncu zrelosti i zaokruženosti njezina umjetničkoga opusa, mogli bismo reći kako je jedina i glavna, velika tema njezinih radova tema brzine - bez obzira radi li se o hvatanju fragmenata pejzaža iz jurećega automobila ili zraka sunca i snopova svjetlosti farova u krajoliku - navodi autorica izložbe Iva Körbler.

A da upravo u motivu izuzetna očaranost Grete Vizler cestama i brzinom bude potpuna, umjetnica je kao nitko prije nje, svoj najnoviji ciklus i ovu izložbu posvetila Savki Dabčević-Kučar u spomen na njezinu inicijativu za gradnju prve autoceste Zagreb-Karlovac daleke 1971. godine koja je označila početak današnje Dalmatine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije