Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zagrebačkom Kazalištu lutaka

Godišnji koncert Veterana ansambla "Ivana Gorana Kovačića"

Ivan Goran Kovačić
Foto: PR FOTO
1/3
19.04.2016.
u 13:32

Jedina folklorna skupina u jugoistočnoj Europi koja okuplja čak šest generacija plesača

Čak šest generacija plesača - od unuka do djedova, kćerki, majki i baka, tetki i nećakinja, tata i sinova okupit će se u plesu i pjesmi kroz hrvatsku folklornu tradiciju na godišnjem koncertu Veterana "Ivana Gorana Kovačića“.
Veterani ansambla "Ivana Gorana Kovačića“ jedini su u jugoistočnoj Europi, koji već 13 godina kontinuirano nastupaju, okupljajući u jednom postavu, brojne, generacijski šarolike, zaljubljenike u hrvatsku plesnu tradiciju.

Koncert veteranskog ansambla, uz nastup pionira i seniorskog postava, održat će se 24. travnja 2016. godine (nedjelja) u 18:00 sati u zagrebačkom Kazalištu lutaka.

Veliki broj od 45 člana ansambla stigao je u "Ivan Goran Kovačić" za vrijeme rane mladosti - kao učenici u školama ili studenti, a danas su umirovljenici, gotovo jednako vitalni kao i prvog dana kad su zaplesali u ovom poznatom folklornom sastavu.

- Ove godine će biti pola stoljeća kako plešem u Ivanu Goranu Kovačiću, tu sam upoznala i supruga, koji da je živ, sigurno bi još uvijek plesao sa mnom. Ovo je jedna ljubav koja traje od prvog trenutka, prijateljstvo, putovanja, nastupi, druženje, ples - predstavljaju veliko bogatstvo koje dijelimo kao jedna velika obitelj - opisala je "Goranovka" Ljerka Jazbec (70) čije dojmove dijeli i Miroslav Kokanović (67).

- Goranovac sam od 1969. godine kada sam krenuo kao student. Svoj sam život ispunio ljubavlju prema hrvatskom folkloru. Slavonac po krvi i rođenju, a cijelim svojim bićem kroz ples i pjesmu Zagorac, Međimurac, Podravac, Ličanin , Dalmatinac....Ako život dijelimo u neke faze, tada sam ovu svoju zrelu oplemenio družeći se i plešući u Veteranima Kovačića – priznaje svoju ljubav prema „Goranu“ veteran Miroslav Kokanović.

Uz njega pleše i Vlasta Urbić (60) koja je u veteranskoj skupini od kada je taj postav, prije 13 godina osnovan. Plešu se zahtjevne koreografije čiji tempo ni mnogo mlađi ne bi tako lagano izdržali.

- Skače se puno, pleše se puno, treba imati kondicije. Moj se život okrenuo prema vitalnosti da bi mogla plesati . Tu nema politike, negativnih emocija, samo ples, ljubav, glazba i pozitiva – ističe Vlasta Urbić.

Veteranski ansambl čine plesači od 34 godine (koliko ima najmlađi član postava) do plesača od 74 godine (koliko imanajstariji član). Plešu se plesovi iz Baranje, Slavonije, Međimurja, Zagorja, a vitalni veterani ove će godine na svom tradicionalnom godišnjem koncertu izvesti čak pet koreografija.

Ovi vitalni veterani svojim su plesnim koreografijama, do sada uljepšali nastupe u brojnim mjestima diljem Hrvatske, a ne smeta ih što često na svojim gostovanjima spavaju u sportskim dvoranama, a putovanja plaćaju sami od svojih skromnih prihoda.

S ponosom ističu da njihovim venama teče "Goranovska" krv, od prvog trenutka kad su kao mladi zaplesali u folklornom sastavu, pa do danas u veteranskom postavu, jedinom ovakve vrste i "staža rada" u ovom dijelu Europe.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije