Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Glumci: 'Ne želimo da HNK u Varaždinu postane slučaj'

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare glumci su poručili da su zadovoljni što su u platformi Budimo grad prepoznali njihovu želju da HNK treba dobiti vodstvo dostojno statusa, važnosti i ugleda te kazališne kuće, ali i da se nadaju da će se aktivno angažirati i u tome da spriječe iznošenje netočnih teza da neki od zaposlenika podržavaju nered i nepravilnosti ili se za njih zalažu.
06. listopada 2021. u 09:11 0 komentara 215 prikaza
HNK Varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Ne želimo da HNK u Varaždinu postane slučaj. Ukoliko je bilo ili ima nekih suspektnih radnji, neka ih nadzorna tijela rješavaju, a nama osigurajte da radimo ono zbog čega je ova ustanova osnovana - poručili su jučer zaposlenici varaždinskog HNK-a.

Ta se ustanova našla u žiži javnosti nakon što je platforma Budimo grad sastavila priopćenje u kojem iznosi sumnje u nezakonitosti u radu. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare glumci su poručili da su zadovoljni što su u platformi Budimo grad prepoznali njihovu želju da HNK treba dobiti vodstvo dostojno statusa, važnosti i ugleda te kazališne kuće, ali i da se nadaju da će se aktivno angažirati i u tome da spriječe iznošenje netočnih teza da neki od zaposlenika podržavaju nered i nepravilnosti ili se za njih zalažu.

- Isto tako, molimo sve političke opcije u Varaždinu da daju svoj doprinos kako bi se donio kvalitetan program koji će ispuniti sve kriterije nacionalnog statusa koji imamo i koji smo dosadašnjim radom i zaslužili. To se jedino može postići imenovanjem kompetentnih osoba u Kazališno vijeće koje neće prekoračivati svoje ovlasti, neće biti u sukobu interesa i neće nikome pogodovati, te umjetničkim vodstvom od kojeg se očekuju visoki umjetnički dosezi - ističu.  Očitovanje koje je u ime dijela zaposlenika pročitao glumac Stojan Matavulj.

Platforma Budimo grad koja je na izborima u svibnju osvojila četiri mjesta u Gradskom vijeću, izašla je s tvrdnjama da se HNK-om upravlja nezakonito i neracionalno, kako je to utvrdilo Kazališno vijeće i Odjel za unutarnju reviziju Grada. Proračun HNK-a prelazi 13 milijuna kuna, a ta se ustanova, kako navode članovi platforme Budimo grad, godinama vodi na nezakonit način uz neracionalno trošenje proračunskih sredstava. Prethodne vlasti bile su, tvrde, s time upoznate, ali je izostala politička volja za rješavanje problema. Kazališno vijeće i interna revizija utvrdili su, ističu, kršenja odredaba Zakona o kazalištima i Statuta HNK-a. Zakon o kazalištima kao obavezna radna mjesta predviđa, kažu, poslovnog i umjetničkog ravnatelja, a HNK nema ni jednog. "Umjesto umjetničkog ravnatelja intendantica je sklopila ugovor o djelu s Ozrenom Prohićem kao umjetničkim savjetnikom, a on je čitavo vrijeme obavljao poslove umjetničkog ravnatelja.

Ugovor s Prohićem protivan je i Zakonu o radu jer se prema mišljenju sindikalnog pravnika očito radi o prikrivenom radnom odnosu. Prema mišljenju unutarnje gradske revizije, radi se o poslu za koji se zasniva radni odnos, umjesto sklapanja ugovora o djelu", napominju u Budimo grad. Smatraju da se neracionalno trošilo na honorare gostujućih glumaca, umjesto da se više koriste glumački resursi HNK-a, te da su neki zaposlenici primali punu plaću i putne troškove za svoju nenazočnost na radu. 

PU VARAŽDINSKA Detalji potjere u Varaždinu: 'Policajci su morali pucati, lopovi ih pokušali pregaziti pa završili u polju' Osijek: Konferencija povodom odluke o otvaranju stečaja, po treći put, nad tvrtkom Rams Upozorili na pravosudni apsurd Ovrha im visi za vratom: 'Moram platiti poslove koji nisu ni odrađeni, pa smo sad u blokadi' JEDINSTVEN U ZEMLJI U Varaždinu primopredaja prvog javnog voćnjaka u Hrvatskoj
shrvana misica
Tuga u obitelji Ivane Paris: Iznenada preminula njezina mlađa sestra, imala je samo 31 godinu
PVMax
Sunce na vašem krovu
Projekt PVMax – REGEA priprema investicijski val u sunčane elektrane
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.