Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo premijeru

Glazbene zvijezde pobunile se protiv streaming platformi

DIEGO VARA/REUTERS/PIXSELL
21.04.2021.
u 12:51

'Vrijednost glazbe moramo vratiti tamo gdje joj je mjesto, u ruke glazbenika'

Paul McCartney, Sting, Kate Bush, Chris Martin, Led Zeppelin i brojni drugi britanski glazbenici potpisali su otvoreno pismo u kojem pozivaju premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Johnsona da provede promjene u ekonomskom modelu streaminga, prenosi The Guardian.

Njihov prijedlog odnosi se na Zakon o autorskim pravima iz 1988. godine. Žele da se i na streaming platformama naknade za autorske naknade plaćaju kao radiju pa da količina novca koji ide glazbeniku ovisi o broju puštanja određene pjesme. Kod streamanja, za razliku od radija, zarada glazbenika ovisi o uvjetima i dogovoru svake pojedine streaming platforme.

 - Vrijednost glazbe moramo vratiti tamo gdje joj je mjesto, u ruke glazbenika - napisali su glazbenici u pismu premijeru koje je potpisalo 156 umjetnika. Istaknuli su da su predugo platforme za streaming, izdavačke kuće i drugi internetski divovi iskorištavali izvođače i kreatore glazbenog sadržaja, bez da su ih pošteno nagradili.

Važnost digitalnih servisa osobito je izražena za vrijeme pandemije koronavirusa, piše Hrvatska diskografska udruga, zbog brojnih privremenih zatvaranja glazbenih prodavaonica, kao i obustave svih izvedbi uživo. Stoga je jedini način uživanja u glazbi bio onaj virtualan.

- Streaming servisi su sve što trenutno glazbenici imaju od glazbe. Izvođači  koji imaju izdavačku  kuću  i oni koji nemaju su tamo u potpunosti izjednačeni. Doslovno svaki umjetnik na taj način može prodati svoju glazbu ljudima i doći do publike - za HDU je rekla pjevačica Žanamari.

YouTube je najkorišteniji streaming servis na globalnoj razini, a na većini ga tržišta slijedi Spotify, pokazuju podatci iz godišnjeg Nielsenovog izvješća za 2019. godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije