Naslovnica Kultura Glazba

Glazbena poslastica svjetskog dometa

Vrhunskim muziciranjem Ivana Lazar, Petrit Ceku i Zagrebački solisti osvojili Bečane
25. listopada 2018. u 14:44 0 komentara 130 prikaza
Zagrebački solisti u Beču
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Dugotrajan pljesak i povici „bravo“, te oduševljenje glazbeno zahtjevne bečke publike u srijedu navečer u baroknoj crkvi sv. Petra u središtu Beča najbolja su potvrda veličanstvenog koncerta Zagrebačkih solista, jednog od najuglednijih hrvatskih komornih ansambala pod umjetničkim vodstvom glasovitog violinista i koncertnog majstora Sretena Krstića, koji je ujedno i koncertni majstor Münchenske filharmonije.

Ana Lederer FESTIVAL 14. Festival hrvatske glazbe u Beču

Glazbena poslastica večeri za sve Hrvate, ali njihove brojne austrijske prijatelje, te iznimno veliki broj nazočnih stranih turista Amerikanaca, Japanaca, Kineza i Talijana, obzirom da je ulaz bio slobodan, bilu su nastupi istaknute hrvatske sopranistice i članice Opere HNK-a u Zagrebu Ivane Lazar i vrhunskog gitarista i miljenika hrvatske i svjetske publike, Petrit Cekua, koji su se pridružili Zagrebačkim solistima na njihovom bečkom gostovanju i nastupili uz njihovu pratnju.

Na programu su bila djela Samuela Barbera, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Maura Giulianija i Felixa Mendelsohna Barrtholdyja. Koncert je počeo Barberom, a završio Mendelsonom, po posebno osmišljenom izboru Zagrebačkih solista.

Pitka komorna glazba u snažnoj interpretaciji višestruko nagrađivanih Zagrebačkih solista i  fascinantna izvedba sopranistice Ivane Lazar  Mozartovog djela „Exultate, jubilate – Aleluja“, KV. 165, te  virtuozna gitaristička rješenja i maestralna i jedinstvena izvedba Petrit Cekua Gulianijevog Koncerta za gitaru u A-duru. op.30, br. 1, ostavili su očaranu bečku publiku, koja se je nakon koncerta raspitivala tko su i odakle su glazbenici, bez daha.

Obavijest o audiciji: Najpoznatiji hrvatski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove

Za ono što se je moglo čuti i vidjeti u bečkoj crkvi sv. Petra, teško je pronaći prave riječi. U cjelini, bio je to čarobno lijep koncert i glazbena poslastica svjetskog dometa, upriličena u sklopu 14. Festivala hrvatske glazbe u Beču, u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski iz Zagreba. I sjajna promocija hrvatske glazbene baštine u Austriji i šire.

„Sretan sam i zadovoljan prijemom publike, jer Bečani dobro znaju kako se svira klasična glazba i bečka klasika kojoj pripada i Gulianijev koncert za gitaru koji sam večeras izveo. Beč je poznat po tome da je oduvijek primao glazbeni utjecaj izvana i tako obogaćivao svoju vlastitu kulturu na prirodan način. Taj senzibilitet Beča prema glazbenicima koji sviraju bečku klasiku za mene je nešto senzacionalno“, rekao je nakon koncerta za Večernji list Ceku.

Freddie Mercury Kultura Bohemian Rhapsody previše robuje hollywoodskim klišejima

Na upit da li je kao veliki poklonik Mozarta i njegove glazbe već nastupio i u umjetnikovom rodnom gradu Salzburgu, Ceku je odgovorio:

„Beč i Austrija blizu su Zagreba. Zato vjerojatno i u Zagrebu osjećam da sam u okružju čarobne Mozartove glazbe. Ali nadam se da ću uskoro imati priliku nastupiti i u Salzburgu“.

„Veličanstveni doživljaj! Reakcije publike dovoljno govore. Presretna sam i zahvalna da mi je pružena ova prilika da nastupim u Beču“, rekla nam sopranistica Lazar dodavši:

„Večeras sam bila posebno inspirirana u ovom prekrasnom prostoru koji me je asocirao na Mozarta, na čijoj Čarobnoj fruli posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno radim u Operi zagrebačkog HNK“.

Hauser & Friend PREKRASAN KONCERT Hauser & Friends ispod čarobnog pulskog neba napravili noć za pamćenje

„Ovaj koncert bio je večer hrvatskih glazbenih zvijezda, koje su na najbolji mogući način promovirale Hrvatsku. Ono što je bilo osvježenje za publiku je da su imali priliku čuti i gitaru u ovom fenomenalnom baroknom zdanju crkve sv. Petra“, rekao je savjetnik ravnatelja KD Vatroslav Lisinski, Josip Nalis.

Koncertu je bila nazočna i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.