Naslovnica Kultura Glazba

14. Festival hrvatske glazbe u Beču

Program obuhvaća 5 koncerata uglednih hrvatskih glazbenika u najljepšim bečkim koncertnim prostorima
16. listopada 2018. u 12:13 0 komentara 366 prikaza
Ana Lederer
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/5

Na konferenciji za novinare, održanoj u ponedjeljak u Hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, predstavljen je Program 14. Festivala hrvatske glazbe, koji obuhvaća 5 koncerata uglednih hrvatskih glazbenika u najljepšim bečkim koncertnim prostorima, jednu radionicu i jednu izložbu od 15. do 29. listopada, u organizaciji zagrebačke Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Obavijest o audiciji: Najpoznatiji hrvatski zbor Ivan Goran Kovačić prima nove članove


Predstavili su ga savjetnik ravnatelja KD Vatroslav Lisinski Josip Nalis, pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hraste Sočo i pijanist Aljoša Jurinić. Goste je uvodno pozdravio i predstavljanje programa sjajno vodio Domagoj Marić, nadležan za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču. Promociji je bila nazočna i hrvatska veleposlanica u Beču Vesna Cvjetković.


„Pet koncerata različite vrste glazbe, od klasične i izvorne do jazza, jedna radionica i predstavljanje Festivala u sklopu izložbe - Otto Wagner i hrvatska arhitektura - u trajanju od petnaestak dana u najljepšim prostorima Beča, ovogodišnje je izdanje, 14. po redu Festivala hrvatske glazbe u Beču“, rekao je Nalis, dodavši: „Ove je godine nešto manje koncerata, a cilj nam je zadržati kvalitetu prijašnjih godina, a to je promocija hrvatske glazbene baštine u prestižnim bečkim koncertnim prostorima, uz brojnu austrijsku publiku“.

5 GODINA U EU Kovač i Barišić u Beču: Hrvatska je uspješna priča, unatoč nizu izazova, koje još treba riješiti

Nalis je istakao kako ovogodišnji festival otvara mladi, već u svijetu poznati hrvatski pijanist Aljoša Jurinić u prestižnom bečkom Musikvereinu. Kako je napomenuo potom slijede nastupi čitavog niza sjajnih hrvatskih glazbenika, koji će, između ostalog, predstaviti i djela hrvatskih skladatelja, pobrojavši koncerte i izvođače koji potom slijede.

„Festival je nastavak jedne izvrsne bilateralne suradnje koju Hrvatska već godinama ima s Austrijom. Izuzetno mi je zadovoljstvo istaknuti činjenicu da Ministarstvo kulture RH od samih početaka potiče Festival hrvatske glazbe u Beču, čiji je program ove godine nešto profiliraniji od prošlih godina.

Ono što mi nedostaje je neki program u kojem sudjeluju i gradišćanski Hrvati, kao most povezivanja Austrije i Hrvatske. Jer gradišćanski Hrvati i hrvatska kultura, pa tako i glazben imaju mnogo toga zajedničkog“, rekla je pomoćnica ministrice kulture RH Iva Hraste Sočo dodavši:


„ Veselimo se što će Aljoša kao jedan od naših najdarovitijih umjetnika u usponu otvoriti festival u prestižnom Musikvereinu i da ćemo u dva tjedna predstaviti Austrijancima različite vidove hrvatske glazbene baštine“.

Emir Hadžihafizbegović Sedmi put u Zagrebu Večeras počinje Ja BiH festival, na kojem će se gledati “Žaba” i “Kuduz”

Pročelnica za kulturu Grada Zagreba Ana Lederer istakla je izvrsnu dugogodišnju suradnju Gradova Zagreba i Beča.
„Grad Zagreb snažno podupire međugradsku i međunarodnu suradnju i intenzivno sudjeluje u razmjeni kulturnih produkcija s Gradom Bečem. Slijedeće je godine mala obljetnica Festivala hrvatske glazbe u Beču, naime njegova 15. godišnjica, i važno je da svi zajedno sinergijski djelujemo u predstavljanju hrvatske kulture“, napomenula je Lederer.


„Festival hrvatske glazbe u Beču mi je dobro poznat. U Beču sam proveo dvije godine kao student u razmjeni. Ali ovoga puta imam ogromnu čast da mogu nastupiti u bečkom Musikvereinu, jednoj od najprestižnijih institucija na svijetu, tako da će mi taj moj prvi glazbeni nastup u Beču sigurno vječno ostati u sjećanju i doći na prvo mjesto u mojoj biografiji“, rekao je pijanist  Aljoša Jurinić, koji će izvesti djela Schumanna, Chopina i kako je posebno naglasio „Melankoliju“ Blagoja Berse, jednog od njemu najomiljenijih hrvatskih skladatelja.  

Domagoj Marić je napomenuo da se nakon Jurinićevog koncerta festival nastavlja 22. listopada nastupom ansambla Antiphonus pod vodstvom umjetničkog ravnatelja Tomislava Fačinija, koji su koncert odlučili posvetiti Ruđeru Boškoviću. Na trećem će se koncertu 24. listopada predstaviti u crkvi sv. Petra u središtu Beča Zagrebački solisti uz gitarista Petrita Ceku i sopranisticu Ivanu Lazar. Posebno mjesto u okviru festivala zauzima nastup orkestra ansambla Lado 25. listopada u dvorani Fanny Hensel bečkog Sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost, te prigodna glazbena radionica.

korčulanski barokni festival Čudesna glazbena ekspedicija i povratak života na otočić Vrnik


Festival zatvara 29. listopada Elvis Stanić Group nastupom u kultnom jazz klubu Porgy&Bess. Organizatori festivala su KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu, uz potporu Ministarstva kulture RH, hrvatskog Veleposlanstva u Austriji i gradova Zagreba i Beča.
Ono što se ne smije zaboraviti je činjenica da je Festival hrvatske glazbe u Beču inicirao i više od desetljeća uspješno vodio muzikolog, glazbeni publicist i urednik Davor Merkaš koji je bečke kulturne krugove i najširu publiku senzibilizirao za hrvatsku glazbu i znalački ju promovirao, uspostavivši sjajnu suradnju s nizom uglednih i utjecajnih institucija u Austriji.


Glazbeni okvir predstavljanju programa dale su mlada sopranistica Tanja Ruždjak i pijanistica Elizabeta Adžaga.  
Nakon konferencije za novinare, svi nazočni razgledali su jedinstvenu izložbu „Otto Wagner i hrvatska arhitektura“, upriličene povodom 100. obljetnice Wagnerove smrti.

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.