Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZagrebDox

Nagrada publike filmu "Druga strana svega" Mile Turajlić

Druga strana svega
04.03.2018.
u 14:17

Osim HT nagrade publike film Mile Turajlić je dobio i glavnu festivalsku nagradu "Veliki pečat" u regionalnoj konkurenciji te nagradu FIPRESCI Međunarodnog udruženja kritičara, koja je prvi put dodijeljena na zagrebačkom festivalu.

Film "Druga strana svega" srpske autorice Mile Turajlić osvojio je ovogodišnju nagradu publike 14. ZagrebDoxa, koja ga je proglasila najboljim od 125 filmova koliko ih je imala prilike pogledati na dvjestotinjak projekcija u proteklih sedam dana.

Osim HT nagrade publike film Mile Turajlić je dobio i glavnu festivalsku nagradu "Veliki pečat" u regionalnoj konkurenciji te nagradu FIPRESCI Međunarodnog udruženja kritičara, koja je prvi put dodijeljena na zagrebačkom festivalu.

"Druga strana svega" kroz prošlost beogradske obitelji i podijeljenog stana prikazuje i povijest jedne zemlje, dajući metaforu bivšeg i sadašnjeg političkog režima u Srbiji.

Druga strana svega
1/8

U središtu je redateljičina majka, političarka i aktivistica koja je devedesetih imala važnu ulogu u prosvjedima protiv Miloševića. Kako njezina obitelj nakon Drugog svjetskog rata nije bila po volji novom, komunističkom režimu, dio  stana u kojemu je živjela od rođenja dan je na korištenje dvjema ženama.

Vrata koja su bila zaključana sedamdesetak godina, i tijekom redateljičinog odrastanja, potaknula su niz razgovora majke i kćeri o prošlosti, politici, društvu, aktivizmu, budućnosti.

Kako je tijekom festivala Turajlić rekla za Hinu,  film postavlja pitanje o tome koliko je svatko od nas spreman angažirati se i pritom povijesna priča nije primarna, nego ono što jedna generacija daje drugoj, "imamo li hrabrosti ili bježimo, osjećamo li širu odgovornost ili ne".

Nakon odgledanog filma ljudi su joj govorili da su se u završnoj sceni, kada ju majka fiksira pogledom i kaže "sada je red na vas", osjećali kao da govori izravno njima. "Ako nečemu ovaj film služi, onda je to da pokaže gdje će sve otići ako se ne reagira na vrijeme", ustvrdila je Turajlić.

Natjecateljski dio ZagrebDoxa završio je u subotu navečer, no tijekom cijele nedjelje prikazuju se nagrađeni i najposjećeniji filmovi.

"Druga strana svega" prikazuje se u nedjeljnom programu "The Best of Fest", na čak osam projekcija, a tu je i film  "O očevima i sinovima" Talala Derkija, koji je osvojio Veliki pečat za najbolji film iz međunarodne konkurencije i nagradu Movies That Matter te drugi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije