Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Festival počinje s "Duhom koji hoda"

Publika će dva puta vidjeti "Tri zime" Tene Štivićić - predstave Mestnog gledališča ljubljanskog i HNK Zagreb
01. listopada 2016. u 07:15 0 komentara 54 prikaza
Scena iz predstave "Duh koji hoda" koja otvara Gavelline večeri
Foto: Arhiva Gavella

U subotu, 1. listopada počinju 31. Gavelline večeri, koje će potrajati sve do  11. listopada. Na pozornici teatra u Frankopanskoj, ali i  sceni ZKM-a koja će ugostiti dvije predstave, između ostalog i slovensku varijantu sada već slavne drame Tene Štivičić "Tri zime" i HNK Zagreb publika  će vidjeti 11 predstava, od čega njih 8 u konkurenciji za nagrade. Izabrali su ih ravnatelj Gavelle  Boris Svrtan, producentica  Sonja Kovačić i dramaturg Gavelle Dubravko Mihanović. Jedna predstava biti će prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala, a na Gavelline večeri izbornici su pozvali i dvije izuzetne produkcije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Na festivalu gostuju  kazališta iz  Novog Sada, Ljubljane, Rijeke, Beograda, Sarajeva, Zenice i Zagreba.

Gavelline večeri otvara "Duh koji hoda (Prometejev put)" koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Centra za razvoj vizuelne kulture, nastala u spisateljsko – redateljskoj suradnji makedonskog dvojca Dejan Dukovski – Aleksandar Popovski, koji su i prije uspješno surađivali, a sada nam se predstavljaju svojim zrelim radom, scenskom pričom polemično zagledanom u pitanje "Kako jedan individualac može funcionirati u svijetu kakav smo stvorili u posljednjih petnaestak godina?".

Slijedi "Hinkemann" Zagrebačkog kazališta mladih, Ernsta Tollera i Igora Vuka Torbice, zatim studentski  Shakespeareov "Julije Cezar",  a treći je naslov  " Tri zime", predstave nastale po drami naše spisateljice Tene Štivičić, u režiji Barbare Hieng Samobor i produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog. Iz HNK Rijeka stižu  Sebastijan Horvat i Milan Marković Matthis, redatelj i dramaturg / dramski pisac, s predstavom  "Nad grobom glupe Europe", a iz Beograda  "Mriješćenje šarana" beogradskog Ateljea 212, po tekstu jednog od najznačajnijih srpskih dramatičara, Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića. Boje Sarajeva brani  "Prosjačka opera" Kokana Mladenovića i Kornélie Góli, satirična komedija na temu Johna Gaya.  Slijedi Gavellina predstava "Kao na nebu" Kaya Pollaka, u režiji Renea Medvešeka, te još jedna studentska produkcija, "Proletio je tihi anđeo", po motivima "Galeba" A. P. Čehova, u režiji Tamare Damjanović.

Druga verzija  "Tri zime" ovog je puta ona HNK Zagreb, u režiji Ivice Buljana, a na kraju, na svečanom zatvaranju festivala, publika 31. Gavellinih večeri moći će pogledati predstavu  "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", praizvedbu teksta Tanje Šljivar, jedne od najzanimljivih mladih dramskih spisateljica s ovih prostora, u režiji i glumačkoj kreaciji Mirjane Karanović, s kojom pozornicu dijeli Enes Salković.

ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.