Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova izložba

“Ex voto – nove slike” Matka Trebotića u Muzeju grada Šibenika

Milan SabicPIXSELL
26.06.2023.
u 10:07

U sklopu 63. Međunarodnog dječjeg festivala otvorena je izložba jednog od naših najistaknutijih vizualnih umjetnika

U sklopu 63. Međunarodnog dječjeg festivala, u Muzeju grada Šibenika, otvorena je izložba “Ex voto – nove slike” Matka Trebotića, jednog od naših najistaknutijih vizualnih umjetnika. Istovremeno je predstavljena i grafičko-pjesnička mapa “Ex voto”. Fotolitografije potpisuje Trebotić, uz pjesme Arsena Dedića.

– U seriji slika izvedenih u protekle dvije godine, Trebotić je radikalno odstupio od svoje uobičajene referencijske retorike. U potpunom oslobađanju geste i boje u apstraktne kompozicije, prepoznatljiva manira i svježina izvedbe kao dominantni autorski rukopis njegove prethodne dekade postaju jedine reference. Vratio se svojem početnom zanosu i uživanju u radu sa slikarskim materijalom. U postupku emancipacije od crtačke komponente u pretežno bijelim kompozicijama prethodnog ciklusa, raste zastupljenost i intenzitet bojanih površina koje sad iz pozadine prelaze u prvi plan slike. Ponovno se nalazimo pred potpuno novim Trebotićem, sada slikarom apstraktnih kompozicija. Iako se ponekad još uvijek osjeća nejasna granica horizonta i razdjelnica nekog imaginarnog neba i tla, ova promjena intenziteta boje sada funkcionira samo kao pokazatelj orijentacije kompozicije i orijentir koji percepciji slike daje smjer i strukturu. Trebotić se u novom ciklusu predstavlja kao suspregnuti kolorist. Kompozicije variraju od hladnijih u kojima se bjelini otima paleta pretapajućih zelenih i oker tonova, do strasnijih u kojima prevladava interakcija duboke modre s plamenocrvenim tonovima boja, objašnjava Branko Franceschi.

Podsjeća kako je 2015. u Galeriji umjetnina priredio izložbu Matka Trebotića i to onu koja je inaugurirala ciklus tada novih bijelih kompozicija, kompleksna struktura nadahnula na naziv Univerzum Trebotić.

– Sada se nalazimo pred uistinu univerzalnim Trebotićem, onim koji je zagledan u prapočetke konsolidacije primarne materije iz kojeg će proizaći cjelokupna stvarnost svemira, a uistinu u boju i gestu iz koje će proizaći cijela povijest slikarstva – kaže Franceschi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije