Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijera u MSU

Eurokazov "Novi Sotona" na sceni Gorgone

EUROKAZ PRESS
27.03.2023.
u 11:15

Spoj romana Estonca A. H. Tammsaarea i dramatičara Josipa Kosora režira Branko Brezovec, ali potpisuje i adaptaciju tekstova uz Gordanu Vnuk

Zagrebački Eurokaz priprema novu premijeru. Riječ je o predstavi "Novi Sotona", koprodukciji s kazalištem Vaba Lava iz Tallinna i estonskom produkcijskom kućom R.A.A.A.M., koja će u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu na njegovoj sceni Gorgona premijerno biti izvedena 31. ožujka. "Novi Sotona" spoj je romana estonskog klasika Antona Hansena Tammsaarea "Nevolje novog Sotone" i drame Josipa Kosora "Požar strasti", a režira je Branko Brezovec.

"Ova predstava, kao i u svim Brezovčevim radovima, dodiruje nekoliko čak disparatnih tema, a motivi se, uz njih, bore za ravnopravan status, ali jedna nameće svoj prostor: je li ljudski život grijeh ili greška? Možemo li ili moramo? Smijemo li voljeti svoje želje? Kako je sa Spasom i tko su njegove figure? Tammsaareov roman, osim ambijentalnom približenošću, ponavljanjem motiva, na neki nesmiljen, gotovo transcendentan način zapanjujuće surađuje s Kosorovom dramom. Sve ono što se u Kosorovoj drami čini kao trijumf manjka i ritualne, tajnovite zavodljivosti, nietzscheanske prijepisnosti, u Tammsaareovu romanu se dezavuira, denuncira, ali i filozofski usustavljuje i teološki pojednostavljuje, pauperizira. Tammsaareovi likovi lakše zapadaju u životnu propusnost, dok Kosorovi računaju na mističnu otežalost i netipičnu osnovu", ističu iz Eurokaza.

"Sotona se spušta na Zemlju prema naputku nebeskih sila i uprave, ali ne da bi uništio svijet, već da bi poštenim radom i moralnim životom zaslužio spasenje. Uspije li Sotoni postati pošten smrtnik, potvrdit će se da Bog nije pogriješio u svojoj kreaciji Univerzuma, već je čovjek taj koji živi grešno. A ako je tako, onda je pravo i dužnost Neba ljudske duše ekspedirati u Pakao. No hoće li Sotona uspjeti?", pitanje je koje publici postavlja ova predstava Branka Brezovca, koji uz Gordanu Vnuk potpisuje i adaptaciju teksta. Glazba je povjerena Stanku Juzbašiću, scena Ivani Knez, a kostimi Suzani Brezovec. Za svjetlo je zadužen Tomislav Maglečić, ton je odradio Gregor Tomljenović, dok su likovne intervencije djelo Marte Crnobrnje.

Raskošan glumački ansambl predvodi Ognen Drangovski u ulozi Ilarije Šalića, Paško Vukasović kao njegov sin Ilja te Suzana Brezovec, koja je utjelovila njegovu ženu Maru. Ena Jagec igra Iljinu djevojku Ružu, Frano Mašković Gušu Rigalina i šumara, a Borna Baletić Čergaša i Sv. Petra. Ostatak glumačke ekipe čine Lorenzo Raušević, Siniša Miletić, Damian Humski...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije