Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporučujemo knjigu tjedna

Erotsko putovanje kroz vrijeme u doba vilenjaka

Foto: Photowire
24.07.2018.
u 08:24

Kako bi međusobno izravnali neke svoje neriješene račune, vilenjaci će suočiti feminizam i teški patrijarhat, a kako to pravila žanra nalažu, mitski će ljubavnik izgubiti glavu u trenutku kada prvi put ugleda ženu po svemu drukčiju od ostalih

Ni ljubići nisu što su nekad bili, zaključili smo u trenutku kada je cijeli svijet poludio za “50 nijansi sive”. No, sada su upravo erotski ljubići otišli korak dalje i polako tvore jedan sasvim novi podžanr, svojevrsni spoj fantazije i erotskog štiva, nešto kao literarna simbioza tih istih “50 nijansi sive” i magičnosti izmišljenih svjetova iz npr. “Gospodara prstenova”.

Upravo takav je “Highlander” Karen Marie Moning (Stilus, urednik Branko Matiješević, prijevod Ruđer Jeny, 99 kuna), ljubavni roman koji nosi podnaslov “Ljubav izvan vremena”. Erotski dijelovi priče ovdje su poprilično vrući i eksplicitni, kako se sada od te vrste literature i očekuje, tim više jer je glavni junak legendarni škotski ratnik i plemić o čijoj ljepoti i ljubavničkoj vještini sve najbolje misli i vilinska kraljica.

A vilenjaci su ovdje kako bi u priču unijeli nemir. Oni se dosađuju u svojoj besmrtnosti te se zabavljaju otprilike kao bogovi na Olimpu, mučeći ljude svojim korovima. Tako će tom neodoljivom ratniku i “otrovu” za žene koji živi u 16. stoljeća u naručje baciti ženu koja stiže ravno iz našeg doba.

Kako bi međusobno izravnali neke svoje neriješene račune, vilenjaci će suočiti feminizam i teški patrijarhat, a kako to pravila žanra nalažu, mitski će ljubavnik izgubiti glavu u trenutku kada prvi put ugleda ženu po svemu drukčiju od ostalih.

Autorica ipak uspijeva ovu priču držati u napetosti do samog kraja, a prepreke koje stavlja pred ljubavnike toliko su neočekivane da čitatelj ne može biti siguran hoće li priča imati sretan kraj, postoji li mogućnost da u nekom paralelnom svemiru zauvijek sretno žive dama iz 21. i ratnik iz 16. stoljeća.

U konačnici bilo bi krajnje bezobrazno čitatelji(ca)ma oteti šansu da razriješe tu enigmu, dok uz knjigu maštaju o moćnim frajerima u suknjicama ispod kojih se, kažu svi povijesni zapisi, ne nosi ništa.

>> U Muzeju suvremene umjetnosti otvorena izložba fotografija kamermana i snimatelja HRT-a

1/12
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije