Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MSU

Duh epohe zrači iz djela velikog fotografa i portretiste Toše Dabca

Tošo Dabac, Portreti umjetnika
arhiva VL
03.04.2011.
u 14:43

Rijetke su žene toga doba zaslužile svoje mjesto pred njegovim objektivom, samo su se iznimne među njima uspjele izboriti u tom macho svijetu. Danas njihove slike iz mladosti najbolje svjedoče o portretističkom umijeću Dabca

Na samom ulazu na izložbu Portreti umjetnika u Muzeju suvremene umjetnosti dočekat će vas portret Gabi Novak iz 1969. godine. I kako krenete dalje, pred vašim se očima lista slavna povijest hrvatske umjetnosti. No, to je u doba velikog fotografa Toše Dabca bio gotovo isključivo muški svijet.

Rijetke su žene toga doba zaslužile svoje mjesto pred njegovim objektivom, samo su se iznimne među njima uspjele izboriti u tom macho svijetu. Danas njihove slike iz mladosti – primjerice Marija Braut gotovo još djevojčica, Jagoda Buić već 1967. godine zapletena u niti svojih slavnih tapiserija ili u sebe zagledana Irena Vrkljan iz 1960. – najbolje svjedoče o portretističkom umijeću velikog maga fotoaparata. Među najdojmljivijim portretima na izložbi svakako su autoportret samog Dapca iz 1933. godine, klasičan Tin Ujević iz 1942. godine te portret Svena Laste, očito “uhvaćen” u predahu nekog TV snimanja.

Izložba je to koja otkriva novog Dapca. Do sada smo ga najbolje poznavali – i voljeli – zbog prizora s ulica gradova, i Zagreba i Dubrovnika, te uličnih junaka tih istih gradova. Sada se pred nama otkriva i vrsni portretist koji je svojim aparatom zaista zabilježio duh jedne epohe – od kistova na staklu naivaca do cigarete u ruci Oktavijana Miletića.

Komentara 1

NO
noname123
23:41 03.04.2011.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Jednačenje_po_zvučnosti :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije