Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJE

Rad riječkog HNK zakočen dugom 
od 4,2 mil. kuna

23.06.2010. Rijeka -  Najava Rijeckih ljetnih noci u HNK Ivana plemenitog Zajca. Intedantica Nada Matosevic Oreskovic. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/2
04.05.2015.
u 15:51

Potvrđene optužbe o bezglavoj rastrošnosti bivše intendantice

Zbog niza nepravilnosti i propusta koje je u financijskom poslovanju HNK Ivana pl. Zajca za 2013. godinu utvrdila Državna revizija u tek objavljenom izvješću, riječko je kazalište izdvojeno kao jedino od svih s nepovoljnim mišljenjem, kako to kažu revizori. Potvrđeno je tako da je novi vodeći dvojac kazališta, intendant Oliver Frljić i dramaturg i ravnatelj Opere Marin Blažević, itekako imao pravo kad je ubrzo nakon imenovanja početkom rujna prošle godine prozvao bivšu intendanticu Nadu Matošević-Orešković (na fotografiji) za bezglavo trošenje novca i nezakonito poslovanje.

Podvučena crta

Kad su podvukli crtu, a prije državne revizije, obavljena je i interna revizija poslovanja koje je obuhvatila i prvih osam mjeseci 2014. Zatekli su dug od 4,2 milijuna kuna. Doslovno se bore za opstanak kazališta, ali situaciju olakšava, kaže Blažević, izvrsna suradnja s gradskom upravom koja je obećala pomoći pri saniranju gubitaka. Traže se načini za postupno rješavanje dugova, a svaki postupak u rješavanju tog problema poznat je državnoj reviziji koja prima izvješća o učinjenom. Nalazi revizije za 2014., kad budu obavljeni, neće ih iznenaditi jer zahvaljujući onoj internoj znaju što će pokazati. Osobito za proljeće 2014. kad je, kaže Blažević, stara uprava postala svjesna da odlazi pa je počela evidentna diverzija i postupci kojima se svjesno minirao program nove uprave nezakonitim trošenjem novca i neplaćanjem PDV-a.

– Uspijevamo povećati vlastite prihode, u prvom dijelu sezone vratili smo dio dugova, sponzore nismo izgubili, imamo i nove, ministarstvo je za manji iznos povećalo potporu, i Grad i Županija nastoje pomoći, ali nije jednostavno – govori Blažević priznajući da će se loše financijsko stanje odraziti na buduće projekte i sljedeće sezone.

Za ovu su sezonu, objašnjava, program napravili na osnovi lažnih informacija o financijskom stanju i sada je to teret, no uz unutarnju reorganizaciju, savjesno i, posebno to ističe, zakonito poslovanje te rezanje troškova od putovanja, produkcije do honorara, ova sezona nije u pitanju. To bi, uostalom, bilo neozbiljno i bila bi to prevara publike i pretplatnika.

Frustracije i ljutnja

Frustriralo nas je i ispunjavalo ljutnjom kad smo preuzeli kazalište obvezujući se programom, a onda uvidjeli da je realizacija programa ove i sljedeće sezona upitna – priznaje Blažević. Na sreću, nastavlja, autori s kojima surađuje riječki teatar, i domaći i oni iz inozemstva, pristali su raditi i za manje honorare nego drugdje jer žele biti dio projekta drukčijeg kazališta i posebne stvaralačke atmosfere.

Vodstvo Zajca procjenjuje da za sanaciju dugovanja trebaju dvije, tri godine, baš do kraja njihova mandata, no u sljedeću i sve naredne sezone ulazi se , napominje Blažević, sa sviješću o realnom stanju pa će i projekti biti planirani u takvim okvirima – jeftiniji, ali izvedivi.

>> Bivša uprava 'zaboravila' spomenuti dug od 840.000 kuna

>> Vrijeme u kojem se ne zna tko su svinje, a tko su ljudi

Komentara 4

NE
Neba
22:58 04.05.2015.

koji program? pamfleti na fasadi HNK, politikantske provokacije? Gledaliste prazno kao i u Zgb. Ton kabina? ma nemojte kasti...Vrgoc i Frljic = kraj nacionalnog teatra u Hrvata

B7
b7
07:19 05.05.2015.

štedni i šparni dečki , dobro da nemaju novaca jer što bi sa njima ?

IV
IvanXXIII.
13:38 05.05.2015.

Predlažem da se iduća premijera izvede u kartonskoj kutiji od cipela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije