Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUBILARNO IZDANJE Počinje 25. tjedan suvremenog plesa u Zagrebu, najveći hrvatski plesni festival

Dolaze zvijezde s plesnim remek-djelima

kul-ples-txt.jpg
import
23.05.2008.
u 10:19

U ponedjeljak i službeno započinje 25. tjedan suvremenog plesa, naš najveći i najcjenjeniji međunarodni plesni festival, koji je već odavno nadrastao vremensko ograničenje iz imena, budući da će se i ove godine, sve do 3. lipnja, održavati usporedno u Zagrebu i u Rijeci.

Za jubilarno izdanje festivala ravnateljica Mirna Žagar najavljuje pomalo revijalni program. Ljubitelji velikih plesnih zvijezda doći će na svoje – jedan od najpoznatijih koreografa današnjice Wayne McGregor, osnivač Random Dance Company i aktualni kućni koreograf londonskoga Kraljevskoga baleta, i osobno stiže s predstavom “Entity”, koju su kritičari već proglasili pravim plesnim remek-djelom. McGregor se, izgleda, sjeća svojih početaka, među ostalim i nastupa na TSP-u, pa je Zagreb izabrao za četvrtu postaju na ekskluzivnoj svjetskoj turneji svog najnovijeg koreografskog uratka praizvedenog prije oko mjesec dana u Londonu.

Među ovogodišnjim gostima, starim znancima kojima je zagrebački festival ujedno bio značajna postaja na putu ka svjetskom uspjehu, svakako su i kanadska skupina Daniela Leveillea, provokativni Belgijac Thierry Smits, te južnjačko strastveni Portugalac Paulo Ribeiro.

Nova kretanja na polju multimedije u plesu predstavit će, primjerice, kultna newyorška skupina DD Dorvillier, australski Chunky Move, te mladi Japanac Hiroaki Umeda. Bit će zanimljivo pogledati i ostvarenja mladih koreografa koje festivalski selektori vide kao buduće zvijezde svjetske plesne scene, primjerice K. Noel, S. Bertozzi i J. Prolić, izbor domaćih koreografskih produkcija, ali i prezentacija uradaka naših koreografskih zvijezda na privremenom radu u inozemstvu, primjerice Ivane Muller.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije