Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavljene potpore HAVC-a

Dobit ćemo prvi film o životu Dražena Petrovića

Sanjin Strukić/PIXSELL
17.06.2022.
u 11:38

Objavljeni dobitnici potpora HAVC-a, odabrana četiri dugometražna filma, među njima su debitantski filmovi autora Josipa Lukića i Ivane Škrabalo te biografski film o našoj košarkaškoj legendi

Hrvatski audiovizualni centar objavio je u utorak i srijedu odluke o raspodjeli sredstava. Riječ je o rezultatima javnih poziva za proizvodnju kratkometražnih igranih i eksperimentalnih filmova, poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom, komplementarnih djelatnosti te distribucije filmova, kao i proizvodnju dugometražnih, kratkometražnih i animiranih filmova, serijskih televizijskih djela te razvoj projekata i scenarija.

Tako je na natječaj u kategoriji dugometražnog igranog filma pristiglo ukupno 37 projekata, a HAVC je odlučio financijski poduprijeti četiri filma, i to dva debitantska s ukupno 11 milijuna i 800 tisuća kuna. Među njima se našao "Drugi krug" redatelja i scenarista Josipa Lukića, poznatog nam po nizu uspješnih kratkometražnih i srednjemetražnih filmova poput "Majči", nagrađenog Grand Prixom na Danima hrvatskog filma. U "Drugom krugu" donosi nam osobnu priču o studentu Jakovu koji se vratio u rodni Split kako bi se brinuo o majci koja se bori s depresijom. Zahtjevnoj temi mentalnih poremećaja, prosudili su HAVC-ovi umjetnički savjetnici Zvonimir Jurić, Ivor Martinić i Ana Štulina, pristupa s empatijom, ali prisutna je i kritika zdravstvenog sustava.

– Dijalozi su uvjerljivi, a usprkos težini ispričane priče, neočekivano su i duhoviti – ocijenili su, istaknuvši da film, iako je namijenjen festivalskoj publici, ima potencijala da zainteresira i šire gledateljstvo.

Kao i "Drugi krug", potporu od 3 milijuna i 100 tisuća kuna dobila je još jedna debitantica – Ivana Škrabalo za film "Pet dana na moru". Škrabalo je i autorica scenarija i redateljica te egzistencijalne i tjeskobne drame koja prati dva 30-godišnja para na njihovu petodnevnom odmoru na kojem se suočavaju s romantičnim i prijateljskim krizama i izazovima.

Financijsku je potporu od 100 tisuća kuna za postprodukciju dobio i jedan već snimljeni film, kriminalistička komedija "Frka" u režiji Svebora Mihaela Jelića, autora "Zagrebačkog ekvinocija".

A čak je 5 milijuna i 500 tisuća kuna dodijeljeno dugoočekivanom igranom filmu o Draženu Petroviću. "Nešto jače od mene – priča o Draženu Petroviću" bit će stoga prvi film ikad snimljen o našoj neprežaljenoj košarkaškoj legendi za koji je scenarij napisao Ivan Turković-Krnjak, dok će ga režirati nagrađivani redatelj Danilo Šerbedžija.

Film se bavi likom i djelom Dražena Petrovića od odrastanja do njegove prerane tragične smrti, ali, naglasio je žiri, "on nije hagiografija glavnog junaka ni ispolirana priča o nekom velikanu, već se Petrović prikazuje kao živi lik od krvi i mesa sa svim svojim vrlinama i manama". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije