Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završio animafest

Imamo vrhunsku animaciju, ali u kinima je nema

Animafest
14.06.2022.
u 11:31

Jubilarni Animafest još je jednom pokazao kakav film voli naša publika. Ovogodišnji festival obilježile su priče o migracijama, razlikama kultura i ljubavi u svijetu koji se urušava

Zabavom na kakvoj nismo bili barem dvije godine završio je Animafest, svjetski festival animiranog filma koji ove godine slavi pedeseti rođendan. Dostojno bogat slavljenički program odvijao se diljem Zagreba, kako u kinima tako i u prestižnim izložbenim prostorima poput Muzeja suvremene umjetnosti, koji je ugostio čak pet paralelnih festivalskih izložbi.

Grand Prix Animafesta u dugometražnoj konkurenciji osvojila je emocionalno razorna (post)ratna drama "Maad, moje sunce" Michaele Pavlátove. Priča o Čehinji koja se zaljubljuje u Afganistanca, nespremna na život koji je čeka u zemlji obilježenoj vladavinom talibana, prošle je godine osvojila i nagradu žirija u Annecyju te niz drugih priznanja, a zanimljivo je da su joj razjareni fundamentalisti organizirano rušili ocjenu na portalu IMDB. "Maad, moje sunce" jedan je od niza filmova na ovogodišnjem festivalu koji propituju migracije, kulturne razlike i ljubav u svijetu koji se urušava koristeći gotovo neograničene mogućnosti animacije kao medija koji nas udara direktno u srce. Jedan od njih je i "Prijelaz" Florence Miailhe, koji je u istoj kategoriji osvojio nagradu publike.

Grand Prix u kratkometražnoj konkurenciji osvojio je film "Smetlar" Laure Gonçalves, naoko malena sentimentalna priča o siromaštvu, emigraciji i neraskidivim ljudskim vezama ispričana fragmentima sjećanja koji oživljavaju za obiteljskim stolom. Zanimljivo je da je isti film nagradila i publika, što je tek peti put u dugoj povijesti Animafesta da se poklopio ukus žirija i "običnih" gledatelja. Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće žiri je dodijelio Hugu Covarrubiasu za film "Bestia", šokantnu priču o političkim likvidacijama ispričanu kroz stop-animaciju hladne porculanske lutke i njezina psa. Nagrada za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francusko-izraelskom filmu "Pismo prascu" Tal Kantor, suptilnoj meditaciji o transgeneracijskoj traumi i ljudskosti u vremenu holokausta.

Nagradu za najbolji studentski film dobio je francusko-tajvanski "Džem od leptira" Shih-Yen Huang, a fenomenalni "11" Vuka Jevremovića zasluženo je proglašen najboljim filmom iz hrvatskog natjecanja.

Iduće izdanje festivala održat će se od 5. do 10. lipnja 2023. godine, a do tada nam ostaje nada da će bar dio ovih filmova pronaći put do manjih festivala ili nezavisnih kina, u kojima kronično nedostaje animacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije