Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbena priča godine je uspjeh sjajne mlade mezzosopranistice iz Rijeke

Diana Haller je operno otkriće 2014. za svijet, ali i za Hrvatsku

diana haller
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
27.12.2013.
u 13:46

Svoj senzacionalni recital "Duhovi i kraljevi" umjetnica će večeras s pijanistom Filipom Fakom izvesti i u svom rodnom gradu, u riječkoj Mramornoj dvorani

Zagreb će imati raskošan glazbeni završetak 2014. godine. U subotu Ivo Pogorelić, u nedjelju dva puta Carmina burana, a u ponedjeljak Filharmonijski bal na kojem će biti proglašen i dobitnik nagrade Mladi glazbenik godine koju dodjeljuju Zagrebačka filharmonija i Zagrebačka banka.

Ime se ove godine strogo čuva u tajnosti, ali zato se već zna tko će dan ranije primiti nagradu Ivo Vuljević kojom najboljeg mladog glazbenika u protekloj godini odlikuju Hrvatska glazbena mladež i dvorana Lisinski. Bit će to mezzosopranistica Diana Haller koja će na dodjeli i otpjevati kraći program i tako ukrasiti Dan dvorane.

Svim hrvatskim žirijima ove je godine posao prilično lagan nakon što je svjetski relevantan časopis Opernwelt Dianu Haller već proglasio mladim glasom godine. U čitavom svijetu! Njezin planetarni uspjeh jedna je od najljepših glazbenih priča 2014. godine.

"Prema iskustvu znam da je većina ljudi rođena za ono u čemu su naročito uspješni, ali težak rad i dobro obrazovanje također su jako važni", rekla je Diana Haller za Novi list još dok je bila studentica tršćanskog konzervatorija koji je pohađala i njezina prabaka. Mlada Riječanka tada je rekla i ovo: "Ne znam što će u budućnosti biti s mojim glasom, ali spremna sam na sve izazove i odricanja profesije koju sam odabrala zato što je vrijedna žrtve".

Budućnost je sada ovdje i sjajna je. Nakon Trsta Diana Haller školovala se u Londonu, a potom u Stuttgartu kod Dunje Vejzović te u Opernom studiju tamošnje Državne opere čija je danas članica i mlada zvijezda. Upravu za ulogu u Rossinijevom Cenerentoli u Stuttgartu Diana Haller je nagrađena velikim priznanjem Opernwelta.

Srećom, Dianu Haller ove je godine napokon "otkrila" i Hrvatska. Nakon nastupa na zadarskim Glazbenim večerima u sv. Donatu u Mozartovoj Misi u c-molu jesenas je izazvala senzaciju u Hrvatskom glazbenom zavodu recitalom u ciklusu Molto cantabile. Upravo taj program, pod naslovom "Duhovi i kraljevi", Diana Haller s pijanistom Filipom Fakom večeras, 27. prosinca, izvodi u rodnoj Rijeci, u Mramornoj dvorani.

Sada još samo čekamo da Diana Haller zapjeva i na nekoj od hrvatskih glazbenih pozornica, nakon što je već pozvana da uđe u zvjezdanu podjelu Salzburških svečanih igara 2015. godine uz Anu Netrebko i Placida Dominga u novoj produkciji Trubadura, ulozi Ines.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije