Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Deset kulturnih i znanstvenih projekata u finalu nagrade Moj Zaba Start

Među odabranim projektima birat će se tri dobitnika glavne nagrade te posebna nagrada publike
06. listopada 2017. u 13:42 422 prikaza
Moj Zaba Start
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/2

Oni su inovativni, kulturno osviješteni, znanstveno utemeljeni i k tome tržišno orijentirani. Radi se o finalistima ovogodišnjeg projekta Moj Zaba Start Zagrebačke banke iz natječaja Kultura i znanost.

U završnici natječaja odabrano je deset finalista u konkurenciji od 209 projekata iz područja kazališnih, dramskih i glazbenih umjetnosti, znanstveno-istraživačkih projekata i inovacija te drugih područja.

U vrlo jakoj konkurenciji, svojim projektima najviše su se istakli Udruga Ekomuzej Lepoglava s projektom Baštinom do uspjeha kojem je cilj očuvati nematerijalnu kulturnu baštinu stvaranjem autohtonih suvenira te primjenjujući tradicionalne tehnike izrade lepoglavske čipke. Očuvanje kulturne baštine u fokusu je i projekta HAI - hrvatske autentične igračke, inspirirane hrvatskom kulturnom baštinom, udruge za projektni menadžment u kulturi PoVUcizakulturu.

Među projektima u kulturi svojom idejom istaknuo se i Muzej za umjetnost i obrt s projektom MUO za djecu kojim se djeci želi približiti muzejske sadržaje razvojem digitalne platforme koja će omogućiti učenje putem edukativnih programa te Viteško alkarsko društvo Sinj s projektom digitalizacije nematerijalne kulturne baštine – Sinj u sridu.

Kampericom kroz godišnja doba u finale je ušla Udruga za rad s mladima Breza koja će omogućiti besplatne sadržaje kreativnih i edukativnih radionica u ruralnim područjima Slavonije. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski muzej medicine i farmacije osmislili su pak scenarij stalnog postava Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU kojim će omogućiti stvaranje poticajnog okruženja za buduće liječnike i znanstvenike, a široj javnosti osigurati edukativne aktivnosti i upoznavanje znanstvenih dostignuća.

Edukacijsko rehabilitacijski fakultet finale je izborio projektom Implementacija dijagnostičke metode NOMAS u rodilišta i odjele neonatalogije koji predstavlja prekretnicu u neonataloškoj skrbi ugrožene novorođenčadi, dok je Tehnički fakultet u Rijeci osmislio projekt razvoja mehatroničkog uređaja za rehabilitaciju pacijenata sa smanjenom funkcionalnošću gornjih ekstremiteta. Uz njih, najviše ocjene komisije među prijavljenima ostvarili su i projekt e ito Technology Servicesa Draw to Drive koji je jedinstvena online platforma za okupljanje ljubitelja umjetnosti i dizajna čiji su glavni motivi motorna vozila te Ekonomski institut u Zagrebu koji projektom Smart City pokazatelji: Alat za upravljanje strateškim odlukama u velikim hrvatskim gradovima, razvija platformu za definiranje i mjerenje pokazatelja ekonomskog razvoja u šest dimenzija pametnog gospodarstva za 25 hrvatskih velikih gradova.

Svi oni imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade od 120.000, 100.000. i 80.000 kuna koje će im zasigurno pomoći da svoj projekte uspješnije i realiziraju. Osim nagrade komisije, finalisti imaju priliku osvojiti i posebnu nagradu publike, u iznosu od 30.000 kuna.

Javno glasovanje za tu nagradu bit će otvoreno od 10. listopada i trajat će deset dana.

Građani će za svoje favorite moći glasati na stranici www.mojzabastart.hr te ih pratiti preko društvenih mreža Zagrebačke banke ili preko #MojZabaStart.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO