Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avantgarde Jazz

Dee Dee Bridgewater i Ramsey Lewis u glamuroznom paketu

'05.07.2013., Rovinj - Dee Dee Bridgewater i Ramsey Lewis nastupili na Avantgarde Jazz Festivalu u bivsem prostoru Tvornice duhana Rovinj.   Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
07.07.2013.
u 20:00

Organizatori su učinili sjajan potez dovodeći D. D. Bridgewater drugi put u dvije godine u Rovinj

Ovogodišnji rovinjski Avantgarde Jazz Festival ušao je u završnu fazu glamuroznim zajedničkim nastupom pjevačke dive Dee Dee Bridgewater (62) i legendarnog pijanista Ramseya Lewisa (78). Iako na prvi pogled različitih energija i stilova, zajednička je agencija ovaj par višestrukih dobitnika Grammyja spojila u "paket" koji se ovih tjedana nalazi na mediteranskoj turneji, pa organizatori rovinjskog festivala nisu mogli odoljeti da Dee Dee Bridgewater drugi put u dvije godine predstave svojoj publici. I napravili su sjajan potez.

Fenomenalan funky bend

Nakon što su zvijezde uvodno u paru izvele skladbu "On Broadway", Ramsey Lewis izveo je s kvintetom nekoliko standarda, među kojima i svoj veliki hit iz 1960-ih "The In Crowd" koji je njegovu karijeru uvelike usmjerio prema popističkom salonskom jazzu. Prema pijanistu su zbog toga jazzerski puritanci često bili sumnjičavi, vidjeli su u njemu glazbenika koji "publiku vodi prema ozbiljnom jazzu". Rječnikom droga, to bi značilo da je Lewis marihuana koja vodi prema heroinu ili kokainu (Milesu ili Colemanu). Ali, ovakva konstatacija ne uzima u obzir sve Ramseyeve sviračke finese. U slučaju ovog koncerta njih je možda bilo još i više na strani fenomenalnog i prilično čvrstog funky benda iz kojeg je možda mogao izostati tek drugi klavijaturist. Kada se Dee Dee Bridgewater vratila na pozornicu, izveli su u paru "Save Your Love For Me", kao posvetu Nancy Wilson, a potom je pjevačica ostala s bendom i s vlastitim pijanistom, vrhunskim Edselom Gomezom. Izvođene pjesme "Night Movies", "Maybe Today", pa do obrade novog singla Harryja Connicka Jr.-a "One Fine Thing" redom su pokazivale dvostruko vrhunski talent: pjevački i šoumensko-glumački, izbrušen u mjuziklima za koje je osvojila i nagradu Tony.

Za kraj dolazi Pizzarelli

U osnovi, ovo su bila dva koncerta u jednom, u kojem su najbolji zajednički trenuci dviju zvijezda bila njihova međusobna poigravanja u kojima bi Dee Dee pozivala Lewisa za klavirom da "komunicira" s njezinim glasom. Poznavateljima opusa Ramseya Lewisa činilo se logičnim da kraj bude zajednička izvedba gospela "Wade In The Water" jer se radi o još jednoj skladbi koja mu je označila karijeru, a koju su izvodile i brojne pjevačice s kojima Dee Dee stavljaju u isti rang: od Mahalije Jackson nadalje. No, kraj ugodne i suptilne večeri označila je Wonderova "Living For The City". Avantgarde Jazz Festival završava 12. srpnja nastupom vrhunskog gitarista Johna Pizzarellija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije