Naslovnica Kultura Film

Debitantski film Hane Jušić kandidat za 90. nagradu Oscar!

Nagrađivani debitantski film Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat" hrvatski je kandidat za 90. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti
01. rujna 2017. u 14:26 1 komentara 699 prikaza
Hana Jušić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Nagrađivani debitantski film Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat" hrvatski je kandidat za 90. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, odlučila je u petak Komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD).

Povukla se Ovako je lijepa glumica izgledala 1994., a danas slavi 45. rođendan

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni igrani film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za Oscara, a ove godine odluku je donijela petnaesteročlana komisija, u drugom krugu tajnog glasovanja natpolovičnom većinom od osam članova. 

Biralo se između pet prijavljenih filmova - uz "Ne gledaj mi u pijat" u konkurenciji su bili "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića, "Sve najbolje" Snježane Tribuson", "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića i "Uzbuna na Zelenom Vrhu" Čejen Černić. 

"Ne gledaj mi u pijat" film je o odrastanju i obiteljskim odnosima, u čijem je središtu djevojka (Mia Petričević) koja s obitelji živi u skučenom stanu, na osjetljivoj granici između ljubavi i netrpeljivosti. 

Nakon što dominantni otac obitelji doživi moždani udar, ona preuzima brigu o njemu i kući, dok joj neodgovorna majka i intelektualno usporeni brat samo otežavaju ionako tešku situaciju. 

U glavnoj je ulozi Mia Petričević, arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a glume još Nikša Butijer, Arijana Čulina (u svojoj prvoj filmskoj ulozi) i Zlatko Burić. 

Od svjetske premijere na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu, gdje je dobio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film, film je sudjelovao na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, s kojih se nerijetko vraćao s nagradama.

Penelope Cruz Hrvoje Horvat Široki Brijeg WH i festom i Mediteran Film festivalom konkurira moru usred ljeta Oborio rekord Nacionalistički ratni film u Kini zaradio 508 milijuna dolara Jean-Michel Nicolier POTRESAN, INTIMAN, DIRLJIV... Film o heroju Jean-Michel Nicolieru na Vukovar film festivalu Centar za kulturu i film Augusta Cesarca Centar za kulturu i film Augusta Cesarca Program Ljetne pozornice Tuškanac Kolovoz – rujan 2017.
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Deleted user:

    Toliko o filmu, kad prvijenac može pokupiti nagradu. Pa ni majstor koji polaže pločice od prve ne uspije!!