Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvoje Horvat

Široki Brijeg WH i festom i Mediteran Film festivalom konkurira moru usred ljeta

Penelope Cruz
nph/NordPhoto/PIXSELL
15.08.2017.
u 08:50

Mediteran Film Festival je prije dvije godine započeo i suradnju s HBO-om, pa u sklopu festivala predstavlja i najnovije dokumentarce iz HBO produkcije.

 Nije važno tko u kojem vozu sjedi, putovanje je divna stvar”, napisao je 1976. Goran Bregović u pjesmi “Ništa mudro”. Istinito, a pogotovo u ovim ljetnim mjesecima kad brojni festivali po obali mame turiste da, ovisno o programima, nađu svoj “cilj” putovanja barem za nekoliko dana.

Ali ako bi u kolovozu s nesnosnim žegama trebalo istaknuti jednu još ne potpuno otkrivenu destinaciju za masovni turizam, a nije na moru, bez daljnjeg bio bi to Široki Brijeg u Hercegovini. Dva tamošnja festivala koja se održavaju u kolovozu primjer su spoja lokalnih prednosti nad globalnim problemima, spoj odlične organizacije, privlačnih programa, atraktivnih sportsko-izletničkih lokacija, gastronomije i – najvažnije – sjajne lokalne ekipe ljudi, organizatora i društva.

Hlađenje u rijeci Lištici

Govorimo o rock-festivalu West Herzegowina Fest i Mediteran Film Festivalu koji se “jedan do drugog” održavaju od 3. do 5. te od 22. do 26. kolovoza, a posjetiteljima nude “kompletan učinak”, udar na sva čula i nekoliko dana koji se ne zaboravljaju tako brzo.

Govorim iz iskustva jer sam posjetio oba festivala, a West Herzegowina Fest i Mediteran Film Festival Široki Brijeg učinili su brijegom koji uspješno konkurira morskom turizmu usred ljeta, omiljenom ljetnom destinacijom poklonicima rocka i filma koja komparativnim prednostima zasjenjuje puno razvikanije festivale. Prednost blizine Mostara, Međugorja, Blagaja, Trebižata, Marića gaja i ostalih atraktivnih lokacija uz rijeke gostima omogućava široki (jer ondje je sve široko) raspon izleta i pregleda lokalnih znamenitosti, a vozeći se između njih ne možete se oteti dojmu da ste negdje na, recimo, Korčuli; ista mediteranska klima, vinogradi, masline i brežuljci oko vas. Ako vam je problem temperatura od 39 stupnjeva, možete se zavaliti uz hladovinu rijeke Lištice u Širokom Brijegu i na manjoj temperaturi kontemplirati uz lokalne gastronomske specijalitete izletišta Borak.

Uz koje se na par stotina metara hoda održava i WH Fest – vode ga već petnaestak godina glumac Goran Bogdan i Nikola Galić iz grupe Zoster – čiji je program ove godine bio superioran većini domaćih festivala. Jer uz lokalne prednosti upravo su programi ono čime dva festivala u Širokom konkuriraju mnogobrojnim ljetnim feštama. Kao što sam rekao i s pozornice prilikom proglašenja pobjednika među devet mladih rock-sastava koji su nastupili u tri večeri (pobijedili su osječki Harvo Jay), festival na kojem na istoj pozornici sviraju jaki prvoligaši Detour, Jinx, TBF i Psihomodo pop, uz dodatak stand-up nastupa Željka Pervana, nemoguće je naći i u Zagrebu, Splitu i drugim većim gradovima. Pribrojimo li im, osim mladih bendova, i konkurenciju kratkih filmova i književnosti s jakim imenima po žirijima, te likovne i kiparske radove (u drvu) koje uživo izrađuju polaznici likovne akademije Širokog Brijega, slika uključenih “žanrova” postaje još šira. Zbog toga i organizatori naglašavaju da WH Fest nije ni isključivo filmski ni glazbeni, a niti festival književnosti, nego festival stvaralaštva.

Slično je i s Mediteran Film Festivalom koji vode Tomislav Topić - Cima i večernjakovac Robert Bubalo, a ove godine postaje punoljetan, održava se 18. put, od 23. do 26. kolovoza. Službeni program podijeljen je na dva dijela, dugometražni dokumentarni film i kratki dokumentarni film. Ove godine u konkurenciji su 22 filma, 12 dugih i 10 kratkih, među kojima je i dokumentarni prvijenac Penelope Cruz. Filmovi na Mediteran Film Festival dolaze s raznih strana svijeta, ali iz mediteranskog bazena, kao i filmske ekipe koje koriste sve spomenute komparativne prednosti. Ove godine filmovi u konkurenciji prijavljeni su iz Egipta, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Libanona, Sirije, Španjolske, Turske, s različitim koprodukcijama, od Rusije, Bjelorusije, Belgije, Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Srbije, Irske, do Katara i UAE.

U popratnim programima nudi se nekoliko dodatnih revija filmova, program Domaći autori s četiri filma nastala u domaćoj produkciji, program BH film s 9 kratkih filmova iz BiH. Mediteran Film Festival je prije dvije godine započeo i suradnju s HBO-om, pa u sklopu festivala predstavlja i najnovije dokumentarce iz HBO produkcije. Uz program za najmlađe MFF Fora, koji u jutarnjim satima prikazuje jedan crtani film i jedan dječji igrani film, tu su i dva blockbustera, te glazbeni dokumentarac “The Beatles: Eight Days A Week”.

Filmska škola za mlade

No, možda me se najviše dojmila filmska škola za mlade filmaše koju vodi Lucy Eagleson iz San Diega – a na festivalu je duhovito zovu Luce Orlović – i taj odnos prema mlađima je možda najbolja metafora zašto na mladima svijet ostaje i zašto se poželite vratiti u Široki. Pogledajte neki od sjajnih pobjedničkih filmova podmlatka na web stranicama festivala (www.mff.ba), recimo „The Bridge“ iz 2015., i sve će vam, ako već nije, biti jasno.

Brojnost mlade inteligencije, starijih intelektualaca, novinara i profesora koje sam ondje upoznao (poznata širokobriješka gimnazija odškolovala je mnoge poznate „iseljenike“) te otvorenost sredine i za zanimljive, provokativne filmove opet mi je potvrdila da provincija, tako draga tema Arsena Dedića, nije zemljopisni pojam nego stanje duha. Jer Široki je, naravno, širok i duhom.    

  

Komentara 4

CI
cinbenik
12:02 15.08.2017.

sve se to napravi,na laznom plakanju ,za stradale fratre,i apsolutnom vladavinom nad Hrvatima 90ih,a na stetu svih Hrvata,a posebno onih koji to sve platise vjekovnim ognjistima.......

MU
Muncimir
11:27 15.08.2017.

@carlo20, komunikolog, tipo / Evo opet clanak o Hercegovini. Hocemo odbrojavati koliko ce trajati dok se uvijek isti likovi jave sa porukama mrznje i vrijedanja? Sigurno slijedi i uvlacenje Gospe u podrugljivom kontekstu pogotovo danas na blagdan Velike Gospe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije