Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bogati program

Davor Merkaš predstavio program 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču

snježana
Foto: Snježana Herek
16.12.2013.
u 14:38

Bečkoj se publici po deveti put pruža prilika da u prestižnijim bečkim koncertnim prostorima, u trinaest koncerata, upoznaju bogatu hrvatsku glazbenu baštinu

Program 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču, koji će se ove godine održati od 5. studenog do 11. prosinca predstavljen je u srijedu na konferenciji za novinare u kultnoj bečkoj kavani Landtmann.

Uz voditelja Muzičko-informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb i umjetničkog ravnatelja Festivala Davora Merkaša koji je predstavio program, predstavljanju su bili nazočni i o Festivalu govorili i hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji, poznata muzikologinja dr. Zdenka Weber i ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis.
„Bečkoj se publici po deveti put pruža prilika da u prestižnijim bečkim koncertnim prostorima, u trinaest koncerata, upoznaju bogatu hrvatsku glazbenu baštinu koju obilježava široki spektar stilova, žanrova i vrsta počevši od klasične glazbe preko jazza i popa pa sve do izvorne tradicijske glazbe i sve to u izvođenju najuglednijih hrvatskih i stranih glazbenika“, rekao je Merkaš, istaknuvši kako uz djela hrvatskih skladatelja program nudi i antologijska djela europskih skladatelja iz svih razdoblja glazbene povijesti, od renesanse do suvremenih glazbenih ostvarenja. Napomenuo je kako ovogodišnji Festival karakterizira glazbeno predstavljanje dviju hrvatskih prijestolnica, Zagreba i Varaždina, koji je u 18. stoljeću bio hrvatska metropola.

Po  njegovim riječima, ideja vodilja ove godine bila je prosječnom Bečaninu ili austrijskom državljaninu ponuditi neke druge „spoznajne panorame“ od onih već uvriježenih o Hrvatskoj i povesti ga na „svojevrsno glazbeno putovanje i otkrivanje nepoznatih hrvatskih zvukovnih pejsaža“.
„Ovaj već etablirani hrvatsko-austrijski projekt započet će koncertom varaždinskog ansambla Camerata Garestin u svjetski poznatoj  kapeli bečkog carskog dvorca Hofburg (Hofburgkapelle), a završit će u europskom duhu,  koncertom četvero mladih glazbenika iz Finske, Rumunjske i Slovenije koji će svirati neka od najljepših gudačkih kvarteta autora iz 11 europskih zemalja sudionica projekta EU pod nazivom MINSTREL“, rekao je umjetnički ravnatelj festivala Davor Merkaš koji je dobio pregršt pohvala za njegov veliki doprinos sustavnoj promociji hrvatske glazbe u Austriji i šire.
Na konferenciji je također istaknuto kako će jedan od najatraktivnijih nastupa ovogodišnjeg festivala biti koncert prve dame hrvatskog šlagera, pop i jazz pjevačice Gabi Novak i njenog sina Matije Dedića, najboljeg hrvatskog jazz pijaniste sa svojim Triom te koncert jednog od najpoznatijih pop i rock pjevača Hrvatske Massima Savića.

„Festival je jedna od najvažnijih godišnjih priredbi koju organiziramo u Austriji s kojom imamo odlične bilateralne odnose na svim razinama“, rekao je veleposlanik Bakota, istaknuvši kako su posebnosti ovogodišnje priredbe da je Hrvatska u međuvremenu postala članica EU-a i da Festival ima ne samo hrvatsku nego i jaku međunarodnu komponentu. Zahvalio je svima koji su unatoč teškoj gospodarskoj situaciji u RH pomogli održavanje Festivala, prije svega hrvatskom Ministarstvu kulture, gradovima i županijama Zagrebu i Varaždinu, Općini Križ te gradu Beču i drugim austrijskim institucijama.
Ustvrdivši kako je Hrvatska „mlada država, ali višestoljetna kultura“ dr. Weber se je posebno osvrnula na koncert posvećen svjetski poznatoj hrvatskoj opernoj pjevačici Milki Trnini povodom 150-godišnjice njenog rođenja koji će također biti u fokusu festivala, u čiju će čast mladi glazbenici, sopranistice Iva Martinčević, Tamara Ivaniš, Julia M. Schick i Antonia Dunjko te Wolfgang S. Schwaiger (bariton), Florian Köfler (bas) i pijanisti Christian Koch, Đorđe Stanetti i Igor Horvat izvesti operne arije, a nastupit će i najbolja hrvatska mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović.

Hrvatska muzikologinja dr. Weber, autorica je sjajne biografije o Milki Trnini. Najavila je i koncert dvije sjajne umjetnice, Ruskinje Ekaterine Frolove i Hrvatice Monike Leskovar uz Varaždinski komorni orkestar, na kojem će biti izvedena i skladba hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.
Festival će obilježiti i nastupi kvarteta odličnih hrvatskih glazbenika u sastavu Anđelko Krpan (violina), Branimir Pustički (violončelo), Milan Čunko (viola) i Dalibor Cikojević (glasovir), Kvartet saksofona Papandopulo - Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, sopranistica Monika Cerovčec i jedan od najboljih hrvatskih orguljaša Ante Knešaurek, Muška klapa Žrnovica, Zbor Hrvatske radio televizije pod ravnanjem Tončija Bilića, poznati Zagrebački gitarski trio u sastavu Darko Petrinjak, Istvan Römer  i Goran Listeš, kao i čuveni praški Kvartet Stamic potpomognut njemačkim pijanistom Oliverom Triendlom.
Ravnatelj KDZ-a Nalis je rekao kako kontinuitet i šarolikost festivala potvrđuje da je takav način predstavljanja dobar, izrazivši nadu da će kulturno umjetnički sadržaji i poznati izvođači s djelima hrvatskih i velikih europskih majstora ponovno privući bečku publiku.

>> Sjajna promocija hrvatske kulturne baštine

Komentara 1

BU
bubimima
14:59 16.12.2013.

Šta je ovo?! "Program 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču, koji će se ove godine održati od 5. studenog do 11. prosinca " Objava: 16.12.2013 | 14:38

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije