Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao u 60-ima

David Crosby i Neil Young još svježi

Crosby Young
10.02.2014.
u 13:27

Youngova knjiga "San jendog hipija" nije literatura kao Dylanova ili 
ona Patti Smith, ali je dobar uvod u njegov život i karakter. Crosby je bio najeteričniji član CSN&y-a, a na tom je tragu i njegov novi album "Croz"

Kaže se da punkeri nisu mrtvi, ali nisu, bogme, ni hipiji. Dvojica od najistaknutijih predstavnika hipi pokreta u glazbi, Neil Young i David Crosby, članovi prve glazbene supergrupe CSN&Y s kraja 1960-ih, objavili su nove projekte čija svježina može stajati uz bok recentnim izdanjima mlađih izvođača. Za Neila Younga to, doduše, i nije odviše čudno jer je jedan od onih, uz Dylana, Leonarda Cohena i McCartneyja, koji već neko vrijeme – albumima “Chrome Dreams II” (2007.), “Fork In The Road” (2009.) i “Le Noise” (2010.) – doživljava novu kreativnu “mladost”, ali je posebnost što ovaj put ne govorimo o njegovoj glazbi. Povod je njegova autobiografija “San jednog hipija” koja se zaslugom Menarta prilično brzo nakon objave u svijetu (2012.) pojavila i u nas. No od izleta Neila Younga u književni medij puno je veće iznenađenje što se David Crosby vratio svojoj matičnoj profesiji, odnosno snimio je vrlo dobar novi album “Croz”. Poznate su Crosbyjeve peripetije s drogom i alkoholom zbog kojih je provodio vrijeme po lječilištima, pa i zatvorima, a sada se čist i trijezan – tako barem kažu – vratio svojim četvrtim solističkim albumom u četiri dekade.

Neil Young po mnogima je bio najistaknutiji član hipi skupine CSN&Y, ali Crosby se možda najviše isticao eteričnim melodijama; moj osobni favorit velikog četverca upravo je njegova pjesma “Almost Cut My Hair” čije slušanje preslaguje molekule u tijelu. Najnoviji album “Croz” nema tako jaku melodiju, ali ide sličnim tragom finih, suptilnih (često višeglasnih) harmonija koje su osobito nadahnute u slučaju uvodne “What’s Broken” s Markom Knopflerom, “Holding On To Nothing”, jazzy balade s Wyntonom Marsalisom na trubi i klasične hipijevske “Set That Bagger Down”.

Youngova knjiga, osim što približava neke trenutke iz njegova života, otkriva manje poznate i manje očekivane Youngove poduzetničke pothvate od kojih je posebno važno istaknuti dva: projekt bioautomobila Lincvolt i razvoj digitalnog formata koji je puno kvalitetniji i vjerniji originalnom studijskom zvuku od MP3, pa i od samog CD-a. Knjiga je strukturirana mozaički, sa skokovima između prošlosti i sadašnjosti, pisana je gotovo blogerski; nije baš literatura poput knjiga Dylana i Patti Smith, ali pruža vrlo dobar uvid u Youngov život i karakter.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije