Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arhitektonski Nobel ide u Irsku

Čuvenu nagradu Pritzker za arhitekturu prvi put u povijesti dobile dvije žene

04.03.2020.
u 14:21

Arhitekticama godine proglašene su Yvonne Farrell i Shelley McNamara poznate po svojim robusnim zgradama od kamena i betona među kojima se ističe kampus Sveučilišta Bocconi u Milanu s predavaonicama isklesanim ispod površine grada

Irske arhitektice Yvonne Farrell i Shelley McNamara dobitnice su najprestižnije arhitektonske nagrade na svijetu (u arhitekturi to je ekvivalent Nobelovoj nagradi) - Pritzkera. Udružene u arhitektonskom studiju Grafton Architects u Dublinu (osnovale su ga 1978.), ujedno su postale i prvi ženski duo nagrađen u 41-godišnjoj povijesti dodjele te nagrade, te četvrta i peta dobitnica Pritzkera u još uvijek muškom svijetu arhitekture.

Poznate su po robusnoj arhitekturi kojom vladaju beton i kamen, posebno su aktivne u Irskoj gdje su između ostalog izgradile zgradu Ministarstva financija i zapanjujući Solstice umjetnički centar u Navanu, no ostavile su traga i u drugim europskim zemljama. 
Možda najpoznatija njihova građevina je milanski kampus Sveučilišta Bocconi izrađen u obliku čvrste školjke sa predavaonicama isklesanim ispod površine grada. Taj kampus proglašen je i svjetskom zgradom godine na svjetskom festivalu arhitekture. 

Farrell i McNamara, kao što smo spomenuli, četvrta su odnosno peta arhitektica koje su postale Pritzkerove laureatkinje, pridružujući se tako kolegicama i Zahi Hadid, koja je 2004. bila prva dobitnica nagrade. Uz nju, na listi su još Kazuyo Sejima iz SANAA-e (koja je dijelila priznanje s partnerom Ryueom Nishizawom) i Carme Pigem iz RCR Arquitectes (nagradu je dijelila s kolegama Rafaelom Arandom i Ramónom Vilaltom).

Farrell i McNamara potpisuju i Sveučilišni kampus UTEC u Limi u Peruu, Medicinski fakultet u Limericku u Irskoj, kulturni centar Parnell Square Cultural Quarter u Dublinu, School of Economics u Touluseu i Londonu...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije