Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Crvena je boja jugoslavenskog terora. Ukinimo crveno na semaforima

Umjetnički kolektiv Aupičku traži od Grada Rijeke da ukine crveno svjetlo na semaforima jer uzrokuje stres i podsjeća na traume pretrpljene tijekom jugoslavenskog terora.
06. veljače 2020. u 11:29 5 komentara 871 prikaza
Foto: Goran Kovacic/pixsell

Riječki umjetnički kolektiv Aupičku uputio je službeni dopis odjelu za komunalni sustav Grada Rijeke zahtjevajući da se ukine crveno svjetlo na semaforima u Gradu, ali i čitavoj Republici Hrvatskoj.

Jugoslavija - zastava Pridružite se Za Valentinovo u Rijeci će Jugoslavija biti obrisana iz kolektivnog sjećanja

"Stres koji uzrokuje crvena boja, koja od nas autoritativno zahtjeva da postupamo upravo kako ona kaže, podjeća nas na neka davna, odveć represivna vremena" stoji u dopisu kolektiva koji će na ovo Valentinovo u Rijeci organizirati akciju brisanja Jugoslavije iz kolektivnog sjećanja

"Grad Rijeka je utvrđen kao pravno odgovoran za funkcioniranje i održavanje vertikalne prometne signalizacije i semafora na području Grada Rijeke te Vas držimo moralno odgovornima za traume nanesene nedužnom i jugoslavenskim terorom obremenjenom stanovništvu Grada.

Zahtijevamo u svrhu povećanja sigurnosti prometa na cestama da se istog časa pronađe alternativa uvredljivoj crvenoj boji koja označava zabranu kretanja, budući da budi traume na razne zabrane iz doba kojeg se, vjerujemo, ne želimo sjećati.

Zabrana kretanja je kršenje jedne od temeljnih ljudskih sloboda kojeg se svojevoljno odričemo u svrhu višeg cilja, a to je sigurnost svih građana Rijeke, ali i Republike Hrvatske, no smatramo nedopustivim da se naša žrtva dodatno ponižava izlaganjem komunističkom naslijeđu.

ri punk nije mrtav Hrvatski pankeri prvi su provocirali socijalističko društvo, a pojeli su ih narodnjaci

Alternativno, ukoliko smatrate da je crvena boja neophodna kako bi putem trauma zaustavila kretanje vozila, na istu možemo pristati, ali isključivo u slučaju da se slijedne boje (žuta i zelena) zamijene bijelom i plavom, sa dekorativnim pleterom na bijelome polju kako bi traumu zabrane slobode kretanja zamijenila sloboda koju nam pruža naša prekrasna zastava", napisali su. 

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
 • @bserver:

  crveni kretenoidi

 • Samo.Hrvatska:

  ajmo prenositi stare vijesti sa indexa i novog lista o udrugama sa 2 i pol člana...odličan izbor; pohvala uredniku koji je izabrao ovo prepisati ili novinaru, što već. Dajte mu plaću povećajte jer je tako pametan i sposoban

 • Avatar hrvoje horvat
  hrvoje horvat:

  Jugofašisti.