Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brisanje granica

Ciklus koncerata Jazz.hr ove je sezone najopsežnija ponuda jazza kod nas

Joey Calderazzo
Foto: Promo
11.09.2017.
u 13:09

Neki od džezista koji dolaze u Zagreb, prije 40 godina brisali su granice između jazza i rocka. Red je da šira domaća publika i glazbenici naprave to isto ove sezone

Nova sezona ciklusa koncerata Jazz.hr 2017/18 donosi najopsežniju ponudu jazz koncerata koju iduće sezone možete pronaći kod nas. A da bi priča bila još zanimljivija, možete je pronaći u dvorani “Blagoje Bersa” nove Muzičke akademije u Zagrebu, kamo se lani preselila s uobičajene dosadašnje lokacije, male dvorane Vatroslav Lisinski. Pa usput provjeriti najsuvremeniju novu zagrebačku dvoranu u koju nemate prilike često ići.

Znači, već od ovog ponedjeljka s pijanistom Joeyem Calderazzom i njegovim triom, vrhunski program, sjajni uvjeti u modernom novom prostoru i dvorani koja “trpi” zahtjeve najboljih glazbenika, prilika su da se domaćim i inozemnim jazzom pozabavi i publika kojoj, valjda, nije teško otići u dvoranu u samom središtu grada.

Naglasak – brisanje granica

Dakle, sve je na vama, i nama, jer su se za odličan program pobrinuli organizatori iz Hrvatskog društva skladatelja i pripremili zanimljivu sezonu. Jazz je kod nas godinama bio u ekspanziji, pa je malo posustao zbog tradicionalnog zasićenja i nezainteresiranosti šire domaće publike, ali i tržišne promjene koja je zbog recesije i odlaska jakih sponzora prekinula niz spektakularnih gostovanja najvećih zvijezda na festivalima koji su, nažalost, prestali postojati.

Ali, priznat ćemo, bilo bi glupo žaliti se na nešto što je već uobičajena kuknjava domaće javnosti na mnogim područjima – a pritom ne iskoristiti ono što nam se nudi, a to je vraški dobro. Nakon ljetne sezone po obali, jesen i zima pripadaju jazzu u zatvorenim prostorima u Zagrebu. Glazba, pa ni jazz, nisu samo megazvijezde s kojima je familijarna masovna publika, nego glazbenici koji vrijedno rade i godišnje po svjetskim ranglistama dobivaju priznanja koja nije lako steći. Upravo ove sezone u ciklusu Jazz.hr 2017/18 dolaze nam neki od njih.

Jer, bez obzira na ukuse, premda se u ovom “slučaju jazza” ipak radi o specijaliziranoj publici, ne treba zaboraviti da bi domaći rock i ini glazbenici itekako imali koristi od posjeta takvim koncertima. Uopće nije tajna da je jazz kao impulzivna glazba podložan daleko manjim ograničenjima i stereotipima od pop-produkcije. Samo da vječnu kuknjavu za nedostatkom dobrih programa zamijene odlaskom na – koncert.

Stoga, ono što ekipa iz HDS-a i Jazz.hr-a radi već više od 25 godina, pa su tijekom njih na proljetnim i jesenskim ciklusima kod nas priuštili publici pregršt uzbudljivih trenutaka s domaćim i stranim glazbenicima, opet je pred vama. Prema najavama, ove sezone naglasak i moto je na “brisanju granica”, pa ćemo imati priliku slušati zanimljive glazbene suradnje. Ovogodišnju seriju koncerata otvara Joey Calderazzo sa svojim triom. Jazz-pijanist svjetsku slavu stekao je svirajući s Michaelom Breckerom još sredinom osamdesetih, a samostalne albume objavljivao je za diskografsku kuću Blue Note čija reputacija dovoljno govori.

Već na drugom koncertu 14. listopada pijanist Zvjezdan Ružić predstavit će vokalisticu Neli Andreevu i bugarski etnozbor Nusha choir. Mladi, u domaćim jazz-krugovima već etablirani i nagrađivani kontrabasist Zvonimir Šestak i bubnjar Borko Rupena zajedno s Enricom Zanisijem, talijanskim pijanistom mlađe generacije, tvore novi trio koji će nastupiti 2. veljače 2018., a sva trojica u svojim karijerama već su surađivala s inozemnim i domaćim velikanima jazza.

Vraća se Linde Oh

Prije njih, 23. studenoga na Jazz.hr 2017/18 proslavit će se stoti rođendan legendarnog Theloniousa Monka, u sklopu kojega trubač Charles Tolliver, stari znanac zagrebačke publike, dolazi s novim projektom, pod nazivom Charles Tolliver Tentet - Thelonious Monk 100th Celebration. Naime, jedan od najvećih stručnjaka za Monkovu glazbu, Tolliver je rekonstruirao glazbu s albuma “Thelonious Monk at Town Hall”, snimku povijesnog koncerta iz 1959. u Gradskoj vijećnici u New Yorku, poznatu i po nedavno objavljenim starim snimkama nastupa Boba Dylana. Iako su partiture poslije snimanja izgubljene, Tolliver je povodom pedesete godišnjice snimanja albuma transkribirao glazbu s tonskog zapisa i priredio materijal za izvođenje s tentetom. Tentet za zagrebačku izvedbu čine redom hrvatski najbolji jazzisti.

U idućoj godini, 23. ožujka, u Zagreb se vraća kontrabasistica Linda Oh, nova zvijezda na svjetskoj sceni koja je novi CD “Walk Against Wind” snimila nadahnuta djelom francuskog glumca i pantomimičara Marcela Marceaua. Sezonu će 25. svibnja 2018. zatvoriti iskusni bubnjar Berry Altschul s triom The 3dom Factor, od kojih se očekuje vrhunska svirka kakvu su običavali priuštiti publici još sedamdesetih prošlog stoljeća. Altschul, Chick Corea i Dave Holland u triju, ili s Anthonijem Braxtonom u kvartetu Circle, kao vodeće postave free jazza koji je tada doživljavao ekspanziju, rušio barijere i brisao granice – što je, podsjetimo, moto i ovog ciklusa koncerata – te odobravanje široke rock-publike koja je u njima našla istomišljenike i novu uzbudljivost. Pa zar onda nije red da i domaći glazbenici i publika naprave isto četrdeset godina kasnije?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije