Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duran Duran u Zagrebu

Podjele na pop-eskapiste i rokere više ne postoje

Foto: Borna Filić/PIXSELL
31.08.2017.
u 09:41

Šest tisuća naoko nespojivih slušatelja slilo se na Šalatu dokazujući da je kvaliteta danas mnogo važnija od žanra

Ako ste kojim slučajem u utorak navečer gledali Dnevnik HTV-a i javljanje prije početka koncerta grupe Duran Duran na Šalati, mogli ste primijetiti da je kamera zabilježila masovno utrčavanje tinejdžera u prostor ispred pozornice.

Kao da je 1987., a ne 2017. Relativno mlađa životna dob članova Duran Durana i dug popis globalnih hitova koji su ih zacementirali u svijesti masovne publike svih generacija razlog su da taj bend aktivno proživljava drugu, ili čak treću mladost.

Gotovo šest tisuća prisutnih na rasprodanoj Šalati svjedočilo je u utorak idealnom ljetnom koncertu s pop-evergreenima koje pjevušite čak i ako niste poklonik grupe, a sve to na vjerojatno najljepšoj zagrebačkoj pozornici na otvorenom. Već dugo nisam na nekom koncertu kod nas vidio ne samo rasprodan prostor, nego i toliko novinara, od alternativnih portala do vodećih dnevnih novina, radijskih i TV urednika, diskografa, jazz-promotora i glazbenika najrazličitijih generacija i ukusa.

Stoga, trebalo je zaboraviti na stare ideološke podjele jer jedan iskusan pop-bend s ovakvim popisom hitova iza sebe na Šalati je u sto minuta koncerta podjednako rasplesao i stare lisce, medijske profesionalce i publiku – nekoliko generacija, s djecom na ramenima – koja je ekstatičnim reakcijama odobravala viđeno.

Nekadašnje podjele na rock-prvoborce i pop-eskapiste s godinama gube smisao, a ostaje – glazba. Pa, mogli bismo reći, ovisno kako je tko nekada sijao, tako danas žanje. A Duran Duran posijao je toliko hitova da članovi mogu živjeti samo od tantijema i zarade od emitiranja na radijskim postajama širom svijeta.

No, zaboravite na tlapnje o nostalgiji, nije bila riječ o tome, nego o jednostavnoj činjenici da je hitoidni udar Duran Duran ostao autentičan doprinos osamdesetih godina u kanonu pop-povijesti koji i danas zvuči jednako instantno primamljivo svima koji imaju sluha.

Od 7 do 77 godina, što je širok „uzorak“ koji je od Elvisa pa nadalje pogonio sve velike pop-fenomene, a i njihovu široku publiku. Populizam? Svakako, ali barem autentičan, s karakterom, za razliku od današnje često umjetne srednje struje pop-glazbe u kojoj te zvijezdom „naprave“.

Bio je ovo jedini samostalan nastup Duran Durana ove godine u EU, jer inače svira po festivalima. Ukupno 17 pjesama, u rasponu od A View to a Kill, Come Undone, preko New Moon on Monday, Save a Prayer i nekoliko novih, do završetka s Rio, pokazalo je zašto je Duran Duran uz Depeche Mode i Irce iz U2 jedini britanski sastav te generacije koji je osvojio SAD – što nakon njih nikome (doslovno) nije pošlo za rukom – i ostao aktivan do danas. Jer novi i stari romantizam slični su za sve generacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije