Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baletan migrant u Splitu

Cijeli sam život migrant, znam koji su naši problemi i o njima govorim plesom

21.07.2021.
u 10:07

Australski baletan Aaron Kok koreografira "Migrations", baletnu premijeru Splitskog ljeta

Od dvije baletne premijere planirane za 67. Splitsko ljeto, jedna je “Venatus” i “Migrations” čiju koreografiju potpisuje Aaron Kok, solist Baleta HNK Split. Na lanjskom Splitskom ljetu taj 26-godišnjak debitirao je kao koreograf baletom “Venatus”, a sada u autorskoj večeri, uz pomalo izmijenjeni “Venatus” s novom postavom, Aaron, i sam migrant, predstavlja i svoj novi uradak posvećen iskušenjima i izazovima kroz koje prolaze upravo migranti.

– “Migrations” su moj prvi konceptualni komad. Želim ljudima ispričati svoja iskustva s migracijama, stalnim pokušajima i prilagođavanjima različitim kulturama i tradicijama sredina u kojima sam živio – kaže baletan te dodaje kako se “Venatus” na Sustipan vraća bogatiji za solo koji izvode Matea Milas i Nozomi Miura. “Venatus” ima elemente bijelog baleta kao što su pas de deux, solo i corps de ballet finale, a odstupanje se ogleda u minimalističkoj scenografiji i kostimima. Baletom “Migrations” pokušava govorom glazbe i tijela, odgovoriti na pitanja migranata: Kako se uklapamo u društvo? Kako se prilagođavamo novoj kulturi? Polazeći od vlastitog iskustva, Kok istražuje priče kroz koje prolaze migranti. Uz glazbu Kirilla Richtera, predstavnika ruskog minimalizma, Kok se kroz dinamične pokrete zapravo pita ‘je li bolje biti individualac ili jednak ostalima.’

– Osim toga u baletnom ansamblu HNK Split gotovo svi smo stranci i uvjeren sam da većina ima neki odnos prema ovoj temi – smatra Kok, koji je sa šesnaest godina otišao od kuće da bi studirao balet i otada se prilagođava novim sredinama. Njegovo mišljenje dijeli i Eva Karpilovska, prvakinja splitskog Baleta koja je došla iz Ukrajine.

– U ovoj predstavi svi smo mi migranti. Kokov balet je zahtjevan, svatko pleše svoju priču, svoja iskustva i doživljaje. Plešemo u špicama, balet je neoklasičan, puno je brzih pokreta. Kostimi su minimalistički, samo su četiri migranta plesača u drukčijim bojama. Sretna sam zbog Aarona koji tako mlad ima svoj vlastiti program. To je rijetkost i veliki uspjeh – veli Karpilovska.

Izniman talent mladog koreografa podcrtava Ilir Kerni, ravnatelj splitskog Baleta, tvrdeći da je Aaron napravio sjajan rad.

Aaron Kok, veliki ljubimac splitske publike, rođen je 1995. u Sydneyu u Australiji. Baletno obrazovanje počeo je na McDonald College Performing Arts u Sydneyu i nastavio ga 2012. u Nizozemskoj na Dutch National Ballet Academy. Za školovanja plesao je razne solističke uloge, a nakon što je diplomirao 2015. pridružio se poznatoj nizozemskoj plesnoj akademiji Introdans.

Početkom 2017. došao je u angažman Baleta HNK Split predstavljajući ga u najboljem svjetlu i izvan matične pozornice na uglednim međunarodnim manifestacijama ( Benefiz Gala u Münchenu, Tanzwoche Dresden...). Tijekom pet sezona u Splitu igrao je velike uloge u četrnaest suvremenih, klasičnih i neoklasičnih baletnih predstava.

Tijekom Splitskog ljeta planirane su dvije izvedbe njegova baleta, jučerašnja i ona večeras u kojima će se pojaviti dvije postave plesača, solista i članova baletnog ansambla. 

Komentara 1

GO
goran2hr
15:35 21.07.2021.

Arhitekti, doktori, inženjeri, baletani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije