Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMC u Umagu

Budućnost glazbe bez velikih diskografskih kuća i odvjetnika?

Tiesto
06.06.2011.
u 17:43

Ako je bilo bojazni da ekipa koja stoji iza “partyja sa Zrća” organizira konferenciju da bi dala dignitet nastupima DJ superzvijezda, stvarnost je to demantirala. No, veće uključivanje rokerske scene svakako bi pridonijelo raznovrsnosti.

Svojevrsni “tko je tko” iz glazbene industrije okupio se prošlog vikenda na u Umagu na prvoj Adria Music konferenciji kojoj je cilj postati u glazbenom svijetu ono što je prestižni rovinjski Weekend Media u svijetu komunikacija.

Već prvo izdanje konferencije, s okupljenom kremom hrvatske glazbene industrije i medija, ali i iz regije i svijeta, pokazalo je da AMC ide prema svojoj nakani. No, pritom treba imati na umu da je glazbena industrija u kudikamo težoj situaciji od industrija koje pokriva rovinjski festival, pa je utoliko teže postići društveno/medijsku autoritativnost i postati mjesto gdje važno vidjeti i biti viđen da bi odjeci mogli dobaciti do najdubljih struktura industrije i društva uopće. 

Bez glazbe u kući

Moguće scenarije toga oporavka ponudili su sugovornici na panel-diskusiji o budućnosti glazbe (dobitnica Grammyja, odvjetnik Steven Machat, Jane’t Sewell, duo Shapeshifters) koji budućnost vide u live nastupima i bez odvjetnika koji kreiraju odnose u diskografiji. O diskografskom dinosauri EMI koji je najavio da će ubuduće svu glazbu davati besplatno,a sebe će naplaćivati kroz marketing, već se počinje govoriti da počinje ići u stečaj. 

– Sjetite se da je do prije 104 godine glazba bila bez nosača zvuka, imala je izravni kontakt s publikom i ništa je nije sputavalo – kazao je Machat te dodao da nema ništa loše u tome ako se tako nastavi, ali da taj argument ima i svoju drugu stranu: gdje bi danas i sutra klinci upoznavali “Beatlese”, “Doorse”, Michaela Jacksona da nije formata koji dovode glazbu u kuće?

Vruće o medijima

Od niza zanimljivih diskusija i radionica, najživlje je bilo na raspravi o odnosu medija i glazbe na kojoj se pokazalo (osobito u izlaganju Eduarda Bočkaja s Nove TV i Matije Babića s Indexa) da masovni mediji tretiraju glazbu kao što bi tretirali krumpire da se bave njihovom prodajom – zanima ih samo koliko nose novca, gledatelja ili klikova. I jasno je da su to crkve u kojima se glazbenici ne trebaju pokušavati moliti dok nemaju pjevačice s dobrim stražnjicama.

Kratka ocjena prvog AMC-a: ako je bilo bojazni da ekipa koja stoji iza “partyja sa Zrća” organizira konferenciju da bi dala autoritet nastupima Tiesta, Erica Morilla, Rev Runa i drugih DJ superzvijezda, stvarnost je to demantirala. No, veće uključivanje rockerske scene – nipošto brkanje s partijanerskim dijelom na teniskom stadionu koje nije mogao podnijeti ni “Elemental” – svakako bi pridonijelo raznovrsnosti.

Komentara 5

RA
ratatatira
18:07 06.06.2011.

bio sam tamo i ne mogu ne komentirati. to što je gospodin s nove tv pričao, da oni rade program za \"babu maru\" jer je lakše dobiti gledanost na selu nego u gradovima i to kako se s visine hvalioo da oni servisiraju na retardiraniji dio nacije i gledatelja, to je bilo za prijavu elektorničkom vijeću. ni matija babić nije bio puno bolji, ali njegova pozicija privatnog internetskog portala znantno je drukčija. plus, zanima me, ako je tip s nove tv tako pametan koliko je napuhan da sve zna i razumije, kako to onda da svojim vlasnicima iz godine u godinu tuku milijunske gubitke. i koje dalje mogu nabijati jer imaju sreću da im vlasnici mogu gubiti milijune. ako je nekome ok gubiti milijune ok, neka mu bude, ali pritom dijeliti s visine \"pametne\" savjete, to je degutantno. svaka čast autoru teksta, da, ti tipovi menadžera opće prakse bi sutra jednako pametovali i seljacima da počnu prodaju krumpire. a uglavnom ne razlikuju krumpir od dobre pjesme.

OR
ordinaryhandsome
05:00 07.06.2011.

IV dio. Sad na koncu, kopirati Ibizu je jedna stvar, al skopirat i WMC u paketu je ipak po meni malo previše hehe. Zato o \"ekipi partya sa Zrća\", kad već to spominjete, da ne daje autoriteta, da naravno daa nije tako hehe.. Da ni/je tako na tribini bi bili oni koji bi toj tribini dali i pravu smisao. Ovak je Triesto morao spašavat stvar koji na njoj nie ni bio :P No svejedno pohvalno. Baš se valja pitat kaj radi ostatak Jadrana dok su se zbivanja svela na nekih soma kvadrata na jednom otoku. Lijep pozdrav. Bit će bolje kad se neki riješe sukoba interesa i tih \"pro bono\" fora i kad na festivalima bude više glazbenika i entuzijazista, a manje skrivenih filozofa kao i u svemu kod nas.

OR
ordinaryhandsome
05:00 07.06.2011.

III dio. Zavod za zaštitu autorskih prava.. heh. Bome dobro ih je zaštitio dok nema hitova, više to ne možeš ni čut :) No da sad ne duljim, slažem se sa Shapeshiftersima - Internet/medije koristite kao P2P reklamu i otkantajtete autorska prava i dosta bacanja pikula pod noge medijima - a novce berite na koncertima. Evo kao na Zrću recimo ;) Najbolje je tu učit od Lady Gage. Glazbenik više od toga i ne treba. Praktički i DVDi izlaze iz mode. Kakva Platinasta prodaja, napunit dvoranu znači prodat 6 CD-a po čovjeku! Kavi MP3ji i bakrači i mehanička prava.. Na kraju i SShiftersi su otkriveni na WMC-u na Floridi i ne pričaju bezveze. AL opet sam nastup nije bio dovoljan. Imali su - ono što su tad ljudi htjeli čuti, a ne pročitati na Internetu ili novinama itd (Lola\'s theme). Sad doduše istina, tko je napunio WMC je drugi par postola (Radio One), al taj radio nije puštao gluposti. Puštao je - radove glazbenika u doslovnom smislu rječi pa je WMC napunio - zvuk s radija, a ne napumpavanje teze o WMCu i nekakve tribine \"o tome\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije