Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zvjezdana izložba u finskoj

Brad Pitt izložio skulpture propucanih kuća nastale nakon razvoda od Angeline

Foto: Lehdistötilaisuus/Kulttuuritoimitus/toimittaja Arto Murtomäki
1/7
22.09.2022.
u 08:13

Nick Cave u Finskoj je predstavio narativni niz keramičkih figurica koje prikazuju život vraga u 17 postaja, a Pitt umjetnine koje je počeo izrađivati nakon razvoda od Angeline Jolie

Hollywoodski glumac Brad Pitt i australski glazbenik Nick Cave debitirali su kao kipari na grupnoj izložbi u finskom gradu Tampereu, poznatom po živoj kulturnoj i kreativnoj sceni koja uključuje i slavni festival kratkog filma.

Umjetnički muzej Sara Hilden u kojem se izložba održava isprva je planirao izložiti samo veliki izbor radova britanskog umjetnika Thomasa Houseaga, ali on je predložio da budu uključeni i radovi njegovih zvjezdanih prijatelja. Rođen početkom sedamdesetih u Velikoj Britaniji, Houseago je odabrao avangardni pristup izvornom predmetu kiparstva, ljudskom tijelu, koristeći medije kao što su rezbareno drvo, glina, gips i bronca, ali i manje tradicionalne materijale poput armature i konoplje.

Cave i Pitt već su poznati u svojim područjima glazbe i filma, ali ovo je prvi put da su izložili svoja umjetnička djela – djela koja su nastala tijekom kontinuiranog dijaloga s Houseagom.

Među devet radova koje je 58-godišnji Pitt izložio nalaze se gipsana ploča koja prikazuje narativnu scenu pucnjave, izlivena korištenjem višestrukih otisaka ljudskog tijela, kao i niz prozirnih skulptura u obliku kuće, od kojih je svaka barem malo uništena različitim vrstama streljiva. Pitt je navodno počeo izrađivati ​​umjetnine nakon razvoda od Angeline Jolie 2017. godine, u sklopu “radikalne životne inventure” i preispitivanja svojih odnosa.

– Brutalno iskreno pitao sam se gdje sam pogriješio u svojim vezama, a gdje sam bio sudionik u problemu. U radikalnom propitivanju uzeo sam u obzir one koje sam možda povrijedio, a mnogo toga što je izašlo na površinu pretočio sam u kiparski rad – rekao je oskarovac za finsku javnu radioteleviziju.

Nick Cave, u čijem glazbenom radu radikalnog samopropitivanja ne nedostaje, proizveo je pak seriju keramičkih figurica koje prikazuju život đavla. Dizajnirao je, oslikao i glazirao 17 figura između 2020. i ove godine.

1/7

– Inspiriran crvenom bojom glazure instinktivno sam poželio napraviti malog crvenog vraga. Promatrajući ga, odlučio sam krenuti mnogo dalje i modelirati narativni niz glaziranih keramičkih figurica koje prikazuju život vraga u 17 postaja, od nevinosti preko iskustva do suočavanja s našom smrtnošću. Meni to govori nešto o ideji oprosta ili potrebi da mi bude oprošteno. Za mene je to vrlo osoban posao – rekao je Cave.

Izložba je otvorena u nedjelju i trajat će do 15. siječnja 2023. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije