Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Božidar Petrač novi predsjednik Društva hrvatskih književnika

Inzistirat ću da što prije zaživi naknada autorima za posudbine u javnim knjižnicama, poručio je Petrač.
11. lipnja 2011. u 15:35 1 komentara 344 prikaza
božidar petrač
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Pjesnik, književni urednik i antologičar Božidar Petrač uvjerljivo je pobjedio pjesnika Milu Pešordu na izborima za predsjednika 111 godina starog Društva hrvatskih književnika. Dosadašnji potpredsjednik Društva Petrač dobio je 112, a Pešorda 19 glasova. Na skupštinu je došlo čak 148 članova, što je najviše u posljednjih dvadeset godina.

Novi potpredsjednici Društva su Domagoj Boris Biletić i Stanislav Marijanović. Na skupštinu nije došao dosadašnji predsjednik Borben Vladović, a članovi Društva nisu mogli diskutirati o financijskom i drugim izvješćima zbog "tako izglasanog dnevnog reda". I dok je Pešorda u predizbornom govoru kritizirao dosadašnju Upravu jer je tek nakon dvanaest mjeseci reagirala na uvrštavanje hrvatskih pisaca u ediciju Deset vekova srpske književnisti, Petrač je najavio pomlađivanje članstva. Tako će predložiti da članovi DHK mogu postati i punoljetni građani do 35 godina starosti koji imaju samo jednu, ali vrijednu knjigu. Do sada su morali imati objavljene čak tri i to zapažene knjige.

"Inzistirat ću da što prije zaživi naknada autorima za posudbine u javnim knjižnicama, poručio je Petrač, rekavši i da se DHK mladosti ne može niti smije bojati.

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • detour:

    jadno je drustvo koje za clana ima pesordu.