Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrađen hrvatski dizajner

Borisu Ljubičiću ćetiri nagrade na Graphis Protest Posters 2

Boris Ljubičić
27.12.2021.
u 07:52

Posteri poznatog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića na natječaju Protest Posters 2 osvojili četiri medalje na prestižnom natječaju

Poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić ovih je dana postigao novi uspjeh u New Yorku - njegovi plakati "+ – =« , »1945.- 2015.", UN osvojili su zlato a slovo »H« (knjige-dosjei) srebro na natječaju Protest Posters 2 koji organizira Graphis, najveći nakladnik za grafički dizajn i vizualne komunikacije na svijetu koji je smješten u New Yorku.

U opisu svojih postera ovaj naš umjetnik ističe njihov koncept i komunikaciju.

Dizajn plakata "+ - =" ukazuje na politički koncept - političari donose kompromisne odluke koje nemaju potpunu ideju ili misiju. Gdje je problem: plus, minus, baš kao političko-matematički problem. Plus i minus jednako oblikuju lice...

Foto: Boris Ljubičić

Plakat "1945-2015" podsjeća se da je 2015. bila 60. obljetnica završetka Drugog svjetskog rata. Te godine 1945. u Jugoslaviji i Republici Hrvatskoj uveden je jednopartijski sustav. Cijeli narod bio je označen posebnim simbolom srpa (seljaka) i čekića (radnika), koji su prekriženi jedan preko drugog. Kao rezultat »vremenskog odmaka“ Srp i čekić su dizajnirani kao upitnik u tipografiji Times New Roman i uskličnik u tipografiji Helvetica.

Plakat "UN" tematizira političku sliku svijeta. Globalni svijet je duboko podijeljen, nameće se pitanje je li moguće premostiti podjele i učiniti sve ljude jednakima, povezanima, sretnima ili barem s jednakim pravima. U tom smislu rad Ujedinjenih naroda je uzaludan jer o svemu odlučuju političari i njihove države. Takozvana ruka pomirenja bila bi pravo rješenje. Dvije ruke na ovom plakatu su nemoćne jer je jedna lijeva, a druga desna. Plakat je osmišljen u povodu 70. obljetnice Ujedinjenih naroda i zorno oslikava problem cijelog svijeta danas.

Foto: Boris Ljubičić


Slovo "H" je u pravilnom redoslijedu slova negdje u sredini abecede. "H" je početno slovo naziva države Hrvatska, ima lijevu i desnu okomicu, koje su povezane u sredini vodoravnom linijom. To je politička slika Hrvatske. Slovo "H" dizajnirano kao stog knjiga s naočalama na onoj koja spaja lijevi i desni politički blok u tamnim bojama.. Slovo »H« je stabilno kao čovjek koji stoji na dvjema nogama. Međutim, ako slovo "H" okrenemo naopako, ništa se ne mijenja. Ovaj dizajn korišten je kao plakat za sajam knjiga u Frankfurtu i kao ilustracija korica nekih knjiga.

Foto: Boris Ljubičić


U informaciji o nagradama za Borisa Ljubičića podsjeća se i na riječi Jianping Hea, poznatog dizajnera i nakladnika s adresom u Berlinu iz srpnja ove godine.

- Djela Borisa Ljubičića sam prvi put vidio početkom ovog stoljeća. Bio sam jako impresioniran projektom Nove hrvatske zastave koji je pokrenuo. Bio sam u njegovom studiju u centru Zagreba u jednom običnom stanu punom knjiga, nacrta, modela i grafika koji više izgledao kao pretrpani atelier, nego kao uredan i moderan studio grafičkog dizajnera. Osim što za svoje klijente stvara grafički dizajn, Ljubičić se također trudi stvoriti djela koja ukazuju na goruća pitanja u svijetu u kojemu živimo. Izražava svoje jedinstvene ideje o stvarima koje su naizgled daleko izvan okvira onoga o čemu bi dizajner trebao brinuti: od EU-a, ljudskih prava do kapitalizma i rata. Svoj talent i ustrajnost posvećuje tim projektima jer vjeruje u humanitarizam (čovječnost), da je potrebno pomoći slabijima i preispitivati globalizaciju. Zahvaljujući njemu, vidimo da se društvene vrijednosti grafičkog dizajna šire na šira područja ljudskog društva, rekao je tada Jinping He.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije