Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obersnel presudio

Blažević će biti intendant usprkos odluci ministra Hasanbegovića

HNK Zajc
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
31.08.2016.
u 15:36

Grad Rijeka predložio je da Blažević ostane šef kazališta, a Kazališno vijeće HNK je to prihvatilo, uz uvjet da ugovor stupi na snagu 1. prosinca

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, predsjednik Kazališnog vijeća Nenad Šegvić i njegova zamjenica Snježana Prijić-Samaržija te v.d. intendanta Marin Blažević govorili o poduzetim koracima nakon što je Ministarstvo kulture osporilo odluku Gradskog vijeća Rijeke o izboru Blaževića za prvog čovjeka riječkog kazališta.

Tužili ga Upravnom sudu

Gradonačelnik Obersnel ponovio je da je Rješenje Ministarstva kulture “apsolutno neprihvatljivo, ali i suprotno zakonu, zbog čega je Upravnom sudu RH podnesena žalba”. Kazališnom vijeću HNK Ivana pl. Zajca stoga je predložio da se s Blaževićem svejedno potpiše ugovor o radu kojim bi postao intendant, što je ono i prihvatilo, uz uvjet da ugovor stupi na snagu tek 1. prosinca, kako bi se izbjegli nesporazumi.

- Ova Vlada nije tehnička, nego raspuštena. Izgubila je povjerenje sabora, a time i hrvatskih građana, pa tako ni Hasanbegović nije tehnički, već raspušteni ministar. On je iskoristio relikt prošlih vremena koji u daje carsko pravo da potvrđuje ili odlučuje o odluci koju donosi Grad kao osnivač kazališta. Očekivao sam da će biti dovoljno mudar da to ne iskoristi - rekao je Obersnel, obrazlažući kako Ministarstvo kulture nema osnivačka prava i značajnije ne sudjeluje u financiranju kazališta, te da Hasanbegović kao tehnički ministar nije imao zakonsko pravo odlučiti o intendantu.

Ucjena partnerstvom

Gradonačelnik je otkrio da mu je ministar na njihovom posljednjem sastanku rekao da “Rijeka mora voditi računa o tome koga će izabrati za intendanta - ako želi Ministarstvo za svog partnera“.

- Ovo što je gradonačelnik otkrio na razini je međunarodnog kulturnog skandala jer se tehnički ministar usuđuje uvjetovati potporu i partnerstvo projektu Europske prijestolnice kulture, koji je najznačajnija inicijativa u sferi kulture EU, i to ucjenama u procesu izbora voditelja ustanova u kulturi - rekao je Blažević, čija je izjava prenesena na službenom web postalu Grada Rijeke.

Podsjetimo, Marin Blažević u rječki je HNK došao kao direktor Opere u mandatu Olivera Frljića, s kojim je često zajedno istupao u javnosti, propitujući uvriježeni društveno-politički diskurs hrvatske desnice. Kada je Frljić prešao u organizacijski odbor EPK, Blažević je preuzeo ulogu v.d. intendanta kazališta.

Komentara 12

DU
Deleted user
18:43 31.08.2016.

kak moze gradonacelnik biti iznad ministra???? osli mi totalno u pm...

NE
Neba
23:47 31.08.2016.

Šaka jada, treba im ukinut status nacionalnog kazališta...

BE
bego1
16:04 31.08.2016.

Gospodin Hasanbegovic je najbolji hrvatski ministar. Točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije