Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi projekt “Zagrizi u bajku”

Bez kazališnog iskustva glume Sarmu i Puricu, a predstavu režira Kuglof

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
01.12.2021.
u 12:11

Food blogerica Sandra Rončević, kvizašica Morana Zibar i redateljica Petra Radin pripremaju dječju predstavu “Božić kod Ivice i Marice”

Redateljica Petra Radin, kvizašica Morana Zibar i food blogerica Sandra Rončević slavne su svaka u svojim, do sada prilično odvojenim svjetovima. Ovih dana na društvenim mrežama pojavljuju se u neobičnim kostimima koji sugeriraju da su zajedno nešto skuhale. O čemu se radi, pitali smo Moranu Zibar.

 

– Riječ je o genijalnim kostimima za Sarmu, Puricu i Kuglof, koje je majstorski izradila Đenisa Pecotić, a glavni su likovi u dječjoj gastro-kazališnoj predstavi “Zagrizi u bajku: Božić kod Ivice i Marice”. Krizu srednjih godina očito rješavamo tako da se javno glupiramo. No činimo to za opće dobro – kaže nam Morana pa objašnjava kako je Sandru i Petru upoznala tijekom lockdowna u proljeće 2020. godine, kada su zajedno sudjelovale u jednom online talk-showu za ljubitelje piva. Međusobna ljubav bila je instantna pa su se već idućeg dana vidjele i u “stvarnom životu”.

Sandra i Petra prisjećaju se pak da je upravo Morana bila ta koja ih je spojila.

– Poruka koju sam dobila glasila je: “Dobra večer, moja najdraža kazališna djelatnice! Trgnula sam dvije viljamovke pa sam smogla hrabrost da pitam: želiš li biti gošća u mojoj Zoom emisiji da malo čit-četamo i odigramo neku fora igricu, svakako zabavniju od kalodonta? Nije kviz, ne brini. I dobit ćeš paket sponzorskog piva. Jest da je rizik da te zapravo ne poznajem, ali osjećaj iz utrobe kaže da bi moglo biti dobro. Mogu li te nagovoriti?” Kad sam to pročitala, osjetila sam se jako posebno, a tek sam kasnije shvatila da su još dvije osobe dobile gotovo identičnu Moraninu poruku – smije se Petra Radin.

Morana i Sandra kažu da ih je Petra već u tim prvim druženjima spontano počela režirati pa ih je na koncu “urežirala” u dječju predstavu koju će premijerno predstaviti idućeg vikenda. U “Božiću kod Ivice i Marice” ove tri kreativke djeci prenose poruku o važnosti okupljanja oko stola, zdravijim obrocima i tradicionalnim blagdanskim običajima, i to uz mnogo songova, plesa i smijeha. Ciljana publika su svi stariji od pet godina, a da sve bude luđe, predstava uključuje i kulinarski show uživo!

– Ovaj projekt nastao je iz želje da se nasmijemo, zabavimo i kuhamo jer ovaj sve brži tempo života potpuno je istisnuo tradicionalna jela i zamijenio ih pizza cutom. Lijepo posložen beštek, ponašanje za stolom, s ljubavlju spravljena jela i druženje zamijenili su obroci s nogu, u trku, između poslova ili na putu do škole. Nitko više ni s kim ne sjedne i ne razgovara. No ima šačica entuzijasta koji i dalje vjeruju u veliki povratak purice s mlincima, sarme, kuglofa, kako na stolu tako i na sceni. To smo nas tri – dodaje Petra Radin. Ova svestrana umjetnica s Marijem Kovačem vodi kazalište Tvornica lutaka, s glumcima iz Kerempuha okuplja kolektiv Kazališni moljci, radi u Zagrebačkoj filharmoniji, u suradnji s MORH-om režira vojne mimohode, sama odgaja kćer, a u tome svemu kao da joj ne nestaje snage za nove projekte pa je sada uskočila i u kostim Kuglofa. I dok je kazalište njezin prvi, drugi i treći dom, za Moranu Zibar i Sandru Rončević ovo je jedan sasvim novi kontekst.

– Kad smo shvatile da želimo nešto raditi skupa, tražile smo način da u taj potencijalni projekt utkamo sve naše specifičnosti. Petra je glumica i redateljica pa je logično da nas je pozvala u svoj kazališni svijet. Morana je u njega donijela žargon pub-kvizova i neke fore iz popularne TV emisije “Potjera”, a ja svoju strast za hranom i kulinarskom pedagogijom. Na pozornici ću pripremati palačinke, jer je to najjednostavniji comfort food čiji miris svi poznaju, a Petra i Morana će mi u tome pomagati ili smetati, kako se uzme – kaže nam Sandra Rončević koja ima davno iskustvo nastupanja sa zborovima i ritmičkim grupama, ali gluma joj je nešto potpuno novo. Uz to, nedavno je preboljela koronu pa se ne bori samo s novom izvedbenom formom nego i s umorom koji joj je bolest ostavila.

– Teško mi je zamisliti predstavu u cjelini, na sceni, jer još uvijek vježbamo svaka svoj dio i pojedine zajedničke segmente. U Petrinoj glavi to sigurno izgleda puno drugačije nego u našima, koje se još uvijek trude oživjeti nešto kroz pokret, glas i pjesmu. Na primjer, Morana i ja jako smo ponosne kada točno izgovorimo tekst, uvjerene da je sve bilo odlično, a onda nam Petra kaže da uopće ne glumimo! I stalno nam govori da je je kazalište potenciranje, a ne puka reprodukcija. Ako ste se pitali, moram vam reći da nije lako postati glumica preko noći! – kaže nam Sandra Rončević koja je nedavno s velikim uspjehom objavila i svoju prvu kuharicu prepunu recepata, ali i intimističkih eseja o hrani. Sretna je, kaže, što na svojem putu otkrivanja kazališnog talenta ima suputnicu i supatnicu Moranu Zibar, kao i Petru Radin koja ih uvodi u taj novi svijet.

– U životu nisam nastupala na sceni. Potpuni sam antitalent za pjevanje i ples, a ni u glumi ne briljiram. No istodobno je i zabavno gledati kako sve to pokušavam. Barem se nadam da će publici biti. I da će se više smijati sa mnom nego meni. Probe izgledaju kaotično i stihijski, kao i naši životi. Počelo je po stanovima, a zatim se nastavilo nomadski po prostorijama koje nam ustupaju razne prijateljske ustanove nakon što nam se smiluju. Moji ukućani vjerojatno misle da sam luda. Čak me i moja 9-godišnja kći čudno gleda. No, s kime god od scenskih profesionalaca i suradnika dolazimo u dodir, sva se vrata otvaraju i svi su divni prema nama. A i tko bi odolio sredovječnoj Sarmi, Purici i Kuglofu? – dodaje u svojem stilu Morana.

Usprkos početnom traženju, Sandrini i Moranini pokreti sve su više nalik zamišljenim likovima uz pomoć Tihane Strmečki. Songove koje srčano pjevaju, pa čak i bez sluha, napravio je Saša Miočić, a na zadnjih nekoliko proba dolazi ih “upeglati” redatelj Robert Bošković.

– Naš koproducent u ovoj priči je Borko Perić, koji nije došao ni na jednu probu niti nam je nabavio sponzore ili nešto organizirao. Ali, kaže, srcem je uz nas – šali se Petra Radin, no dodaje kako zapravo uvijek ostaje zatečena prijateljstvom među kazalištima i spremnošću da pomažu nezavisnim, a u ovom slučaju i amaterskim umjetnicama.

Njihov projekt podržala je i jedna društveno odgovorna korporacija pa će se “Božić kod Ivice i Marice” publici pretpremijerno predstaviti 4. prosinca u robnoj kući IKEA. Zagrebačka premijera u Laubi planirana je za 5. prosinca. Predstava će putovati i do Opatije, gdje će je 19. prosinca izvesti u Kulturnom centru Gervais. I dok se pripremaju za premijeru, djevojke već sanjaju nove gastro-kazališne projekte.

– Sada smo se pozabavili temom okupljanja oko blagdanskog stola, idući put to možda bude ekologija ili neka druga tema o kojoj je važno razgovarati s djecom, opet pod egidom “Zagrizi u bajku” i u formatu koji sada predstavljamo. Za to vjerojatno nećemo dobiti Nagradu hrvatskog glumišta, ali ćemo se sigurno zabaviti i mi i publika, a to nam je najvažnije – kaže nam Sandra, no njezina kolegica djeluje mnogo zabrinutije.

– Trema je moja vjerna pratnja kamo god idem. Kao i podočnjaci, tu su, nekad manji, nekad veći. Itekako je osjećam pred vatreno krštenje, ali tu cijelo vrijeme titra i neko pozitivno uzbuđenje. A tu su i moje dvije suputnice, koje mi drže leđa i s kojima bih išla i na kraj svijeta. Nadam se da ćemo preživjeti i dobiti vjetar u jedra za nove blesave pustolovine – zaključuje Morana Zibar pozivajući sve male i velike na svoj i Sandrin kazališni debi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije