Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Berlusconi protiv Murdocha

02.12.2008.
u 13:55

RIM – Talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija udvostručila je porez na programe televizija na plaćanje (pay TV) na što je oštro reagirala satelitska televizija Sky Italia u vlasništvu Ruperta Murdocha, koja u Italiji ima 4,6 milijuna pretplatnika.

Vladinim dekretom se sa porez na dodanu vrijednost (PDV) povećava sa 10 na 20 posto što znači da će talijanski pretplatnici platiti najmanje 580 milijuna eura više poreza koji će ući u talijansku državnu blagajnu. Ta je odluka u suprotnosti s onim što kaže Berlusconijeva vlada o davanju potpore poduzetnicima, izjavio je Tom Mockridge, izabrani upravitelj Sky Italije, koji dodaje kako je istodobno vlada britanskog premijera Gordona Browna najavila smanjenje PDV-a sa 17,5 na 15 posto za televizije na plaćanje.
Sky je najavio kampanju za informiranje gledatelja koji će morati skuplje plaćati programe te satelitske televizije, izjavio je Mockridge.

Televizijska kompanija Mediaset u Berlusconijevu vlasništvu priopćila je svoje nezadovoljstvo udvostručenjem poreza na dodanu vrijednost. Na prigovore oporbenoga lijevog centra kako vlada, premda je obećavala smanjenje poreza sada udvostručuje PDV, premijer Berlusconi odgovorio je kako vladin dekret “oštećuje i Mediaset” pa prema tome nije u sukobu interesa.

No, zbog udvostručenja PDV-a Murdochova će televizija morati platiti 210 milijuna eura, a Berlusconijeva "samo" 3,6 milijuna eura. Želi li Berlusconi nešto naplatiti Murdochu?
Prije dvije godine Berlusconijev Fininvest, financijska tvrtka njegove kompanije, kupio je 3 posto njemačke televizije na plaćanje Premiere u kojoj Murdoch ima 25 posto. James Murdoch, sin Ruperta i predsjednik TV-kompanije Sky Italia, nedavno je posjetio predsjednika talijanskoga zastupničkog doma Gianfranca Finija i podržao ga u njegovu otklonu od berluskonijanskog cezarizma.

Možda je udvostručenje PDV-a za televiziju Sky bio Berlusconijev odgovor na Murdochovu potporu Finiju. Sky poziva svoje gledatelje da lavinom e-pisama talijanskoj vladi prosvjeduju zbog povećanja poreza. Rat dvojice televizijskih magnata je započeo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije