Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Split

Bela Tarr: Naša je škola laboratorij, a ne prilika za vlastitu zaradu

PXL_120509_1340
PIXSELL
09.05.2012.
u 19:36

Studij će trajati tri godine, a primat će 16 studenata na godinu. Prva razina bit će teorijska, na njoj će predavači studentima prikazivati filmove i poticati diskusiju

Senzacionalna vijest o kojoj je Večernji prvi izvijestio početkom godine sada je i službeno potvrđena – avangardni mađarski redatelj Bela Tarr u Splitu osniva doktorski studij filma, na kojem će predavati velika filmska imena poput Jima Jarmuscha, Tilde Swinton, Akija Kaurismäkija i Gusa Van Santa, ali i direktorice filmskog arhiva MoMa-e, filmskih kritičara The Guardiana... I to sve već u prvoj godini programa!

 Nije prvoaprilska šala!

 Na predstavljanju na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, uz Tarra, okupili su se pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i prodekan za međunarodnu suradnju na ADU Bruno Gamulin.

 – Ovaj projekt na papiru zvuči kao prvoaprilska šala, ali sve što govorimo istina je. Bela Tarr utemeljit će ozbiljnu školu u Splitu, u kojoj će predavati velika svjetska imena – potvrdio je Hrvoje Hribar iz HAVC-a.

 Treba ohrabriti studente

 – Nemoguće je nekoga poučiti umjetnosti. Svaki redatelj nosi svoju umjetnost u sebi i, na sreću, svaki je umjetnik drugačiji. Moj je posao samo da ohrabrujem tu njihovu individualnost, da budu hrabri i da rade ono što žele, a ne ono što bismo im mi mogli zadati. Našu školu ne vidim kao filmsku tvornicu, nego kao laboratorij, mjesto nalik onome što je Bauhaus bio u arhitekturi. Mjesto na kojem će autori biti zaštićeni od razornog utjecaja današnje filmske industrije, kojem će prije ili kasnije biti izloženi – rekao je Bela Tarr, naglasivši da je odabrao Split jer mu se činilo da grad zrači kulturom i dostojanstvom kakvo traži u svojim filmovima.

 Studij će trajati tri godine, a primat će 16 studenata na godinu. Prva razina bit će teorijska, na njoj će predavači studentima prikazivati filmove i poticati diskusiju. Taj dio programa održavat će se u kinima, s pristupom javnosti. Druga će razina uključivati majstorske radionice s gostujućim predavačima iz svijeta.

 Treća je razina praktična, a uključivat će snimanje filmova na pravoj, mnogim mladim autorima nedostupnoj 35mm filmskoj vrpci.

 – Cijena studija bit će ista kao i na drugim doktorskim studijima u Hrvatskoj. Nismo tu da zaradimo i ne želimo školu za razmažene bogatune – odlučan je Tarr. Još je jedna dobra vijest da neće biti dobne granice za kandidate, kao što postoji na nekim studijima.

 – Dobiti Belu Tarra u Hrvatsku velik je privilegij. Splitsko će sveučilište biti mjesto događanja, ali će polaznici dolaziti iz cijeloga svijeta. Nadam se da ćemo na jesen upisati prve studente – najavio je Pavić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije