Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teatar Ulysses

'Antigona' aktualizirana kroz prizmu rata 1990-ih

13.08.2015., Otok mali Brijun - Generalna proba predstave Antigona - 2000 godina kasnije. U koprodukciji s medjunarodnim internacionalnim teatarskim festivalom MESS, Kazaliste Ulysses premijerno ce izvesti predstavu Antigona - 2000 godina kasnije. Predsta
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
17.08.2015.
u 16:00

Likovi iz grčkog mita danas su aktualni jednako kao i prije dvije tisuće godina

Kao i prije dvije tisuće godina, tako i danas – tragedija ostaje tragedija. Priča je svevremenska, likovi iz grčkog mita danas su aktualni jednako kao što i na pitanje je li bolje biti plemenit i umrijeti čiste savjesti ili braniti svoje interese bez imalo savjesti i morala nema jednoznačnog odgovora. Pokazuje to predstava "Antigona – 2000 godina kasnije" nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses i Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena Mess, čiju je pretpremijeru i subotnju premijernu izvedbu u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu publika nagradila dugotrajnim pljeskom i ovacijama.

Traženje odgovora

Poruka je jasna – još uvijek tražimo odgovore na pitanja koja je razlika između prava i pravde, gdje je granica između tiranije i anarhije, muškog i ženskog poimanja tragičnih događaja u životu. Redateljica Lenka Udovički i dramaturginja Željka Udovičić-Pleština Sofoklovo su djelo na scenu donijele kao dvije isprepletene priče, onu iz starogrčke Tebe u kojoj glavna junakinja Antigona, vođena savješću, etikom i ljubavlju za dvojicu braće, i brata izdajnika želi dostojno pokopati protiveći se naredbi vladara Kreonta "neka ptice i psi raznesu njegovo tijelo", te danas aktualnu priču o obitelji koja prolazi mukotrpan put u potrazi za u ratu 90-ih nestalim sinom i bratom kako bi ga pokopala.

Fragmentarna dramaturgija omogućila je miješanje prostora i vremena na jednoj sceni, razumljivo u svakom trenutku predstave, čemu doprinosi izvrsna glazba Nigela Osbornea i jak scenski pokret glumaca. U obje priče nastupaju isti glumci, uvjerljiva i snažna Maja Izetbegović kao Antigona ili jedna od sestara koja, unatoč svim birokratskim preprekama i apsurdima, pokreće obitelj u potrazi za ubijenim bratom, a u ulozi žene Kreontove ili shrvane majke Katarina Bistrović Darvaš, koja tešku ulogu žene okolnostima natjerane ne reagirati prenosi s puno emocija.

Kor studenata

U sjajnoj su glumačkoj ekipi, koju predvodi Rade Šerbedžija u ulozi autokrata Kreonta, Dženana Đanić, Damir Urban, Ermin Bravo i Jelena Lopatić, a članovi kora studenti su riječke i sarajevske glumačke akademije.

>> Procjep muškog i ženskog principa društvo nije riješilo

Komentara 2

Avatar sposaric
sposaric
15:52 23.08.2015.

Iz ovog članka dvije vrlo važne činjenice nisu jasne. Prva, je li to nekakva obradba Sofoklove "Antigone" s očitom političkom porukom i kome je ta poruka upućena? Najlakše je nagrditi tuđe, u ovome slučaju, vrhunsko antičko djelo, namjesto napisati svoje! Drugo, koja je to i kakva "publika", koliko ih je bilo. S obzirom na šaroliki ansambl, vjerojatno su članovi obitelji aktera, nešto financijera (koji Radi Š. "usmjeravaju" novac hrvatskih poreznih obveznika!) i nešto novinara na zadatku; to sigurno nije za "prosti puk". Jadna Antigona, jadan Sofoklo...

IV
IvanXXIII.
11:00 24.08.2015.

Iz deset milijuna kuna javnog novca na privatnom računu možda se mogao platiti i izvorni dramski tekst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije