Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
francuska književnica

Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost

Paradisi Alessia
06.10.2022.
u 12:51

U četvrtak u 13 sati, Švedska akademija u prijenosu uživo objavila je ime dobitnice ovogodišnjeg Nobela za književnost, 82-godišnje autorice poznate po autobiografskim djelima i publicistici, Annie Ernaux

U prijenosu uživo iz Švedske akademije objavljena je dobitnica Nobelove nagrade za književnost, francuska književnica Annie Ernaux. 

U obrazloženju nagrade, predstavnici Švedske akademije naveli su kako je Ernaux dodijeljena Nobelova nagrada za književnost za 2022. godinu zbog "hrabrosti i oštrine kojom razotkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja".  

- Ona vjeruje u oslobađajuću moć pisanja. Njen rad je beskompromisan i napisan jednostavnim jezikom, ogoljen do srži - istaknuli su iz Švedske akademije. 

Mats Malm, tajnik odbora za Nobelovu nagradu, kazao je kako još nisu uspjeli doći do Ernaux da joj priopće sretne vijesti, no da očekuje da će uskoro stupiti u kontakt. 

Ernaux je tako postala jedna od šesnaest francuskih autora Nobelovaca i tek sedamnaesta žena kojoj je ukazana ta čast.

Francuska književnica Annie Ernaux, rođena je 1940. godine u mjestu Yvetot u Normandiji. Svoj književni put započela je autobiografskim romanom "Les Armoires vides" 1974. godine. Deset godina kasnije nagrađena je nagradom Renaudot za knjigu "La Place", o svom odnosu s ocem, odrastanju u malom francuskom gradu te odrastanju i odlasku iz rodnog kraja. Poznata je po autobiografskim djelima u kojima govori svojim iskustvima odrastanja, ljubavnim aferama, braku, pobačaju, smrti majke i raku dojke s kojim se izborila. 

Svjetsku slavu stekla je knjigom "Godine" iz 2008. godine, u hrvatskom prijevodu objavljene u nakladi Oceanmore. "Godine" njeno su svjedočanstvo šezdeset godina francuske povijesti, od Drugog svjetskog rata naovamo, a roman nazivan je i remek-djelom autobiografske književnosti.

Iako su mnogi prognozirali da će ovogodišnji dobitnik Nobela biti književnik Salman Rushdie, posebice zbog nedavnog napada na njega u New Yorku, motiviranog fetvom koja je nad njim izrečena 1989. godine zbog romana "Sotonski stihovi", iz Švedske akademije poručili su: "Fokusiramo se na književnost i književnu kvalitetu, a ne aktualne svjetske događaje". Ipak, primijetili su mnogi, odabrati autoricu poput Ernaux koja je poznata po autobiografskim radovima koji se otvoreno bave temama poput pobačaja, znakovito je u vremenu u kojem živimo, poglavito nakon što je odluka Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država o poništenju ustavnog prava na pobačaj odjeknula svijetom. 

Komentara 1

SA
satroman
13:42 06.10.2022.

Dobra je, neka je dobila. Ali pretjerivanja oko pobačaja. O tome je napisala jedan kratki roman, a ne više toga. No od živih, a starih, mislim da je više zaslužio Pynchon...Ali on je valjda preanarhičan za društvo što bira nagradu....Iako, kažem, dobar izbor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije