Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

3D život i smrt istočnih Germana u Baranji

Izložba “Baština Baranje – kroz Baranju okom, dušom, lopatom i špahtlom” otvara se sutra točno u podne.
02. kolovoza 2016. u 23:00 1 komentara 974 prikaza
baština baranje
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zagrebački Arheološki muzej osmislio je i pomno pripremio projekt “Baština različitih regija Republike Hrvatske” koji sutra (srijeda) u podne predstavlja javnosti otvaranjem izložbe o Baranji. “Baština Baranje – kroz Baranju okom, dušom, lopatom i špahtlom” zajednički je naziv četiriju manjih izložbi kroz koje će posjetitelji u središtu Zagreba (Zrinjevac 19) moći upoznati čudesno lijepu i zanimljivu Baranju, uglavnom zanemarenu regiju na istoku Hrvatske.

Arheolozi su na lokalitetu Novi Čeminac – Jauhov salaš u 2014. i 2015. na trasi buduće autoceste A5 otkrili i definirali velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kulturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Među njima posebno se ističu grobovi i naselja iz vremena seobe naroda – prvi takvi nalazi pronađeni in situ na prostoru Republike Hrvatske. Upravo je to ponukalo arheologe na proširenje istraživanog područja kako bi se dobio što bolji uvid u život populacije istočnih Germana koja je nastanjivala Jauhov salaš u 5. stoljeću. Posjetitelji će i kroz 3D rekonstrukcije dviju kuća moći zaviriti u razdoblje seobe naroda. Istom razdoblju pripada i likovni prikaz istočnogermanske žene – rekonstrukcija njezine odjeće i nakita s kojim je pokopana u jednom od grobova na lokalitetu.

Na 20-ak plakata posjetitelji će dobiti informacije o baranjskoj arheološkoj, etnološkoj, povijesnoj, sakralnoj, i prirodnoj baštini i, nipošto manje važnoj, gastronomskoj ponudi. Suorganizatori izložbe su Centar za kulturu grada Belog Manastira i Turistička zajednica Baranje.     

>> U našemu depou čuvamo lijesove cijele obitelji bana Josipa Jelačića

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Avatar patkovic
    patkovic:

    piše im na čelu , valjda im švabe placaju to čeprkanje