Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najbolje od najboljeg

21 svevremenski filmski dragulj 21. stoljeća za ljetne večeri

IMDb
16.08.2021.
u 11:35

Po jedno remek-djelo iz svake godine odabrao je Robert Bubalo.

1. RASPOLOŽENI ZA LJUBAV

Snagu ove senzualne i razarajuće drame o ljubavi, preljubu i usamljenosti nije dosegnuo nijedan film u ovom stoljeću do danas. Bujni vizuali i prigušeno kadriranje ilustriraju ljepotu neočekivanog zaljubljivanja i razbijeni osjećaj spoznaje da se to nikada ne može konzumirati.

2000. ROMANTIČNA DRAMA, HONG KONG

režija: Wong Kar-Wai

uloge: Leung Chiu-Wai, Maggie Cheung

2. UČITELJICA GLASOVIRA

Neki su Hanekeovi kasniji filmovi dosegnuli veću slavu, “Bijela vrpca”, “Skriveno” i “Ljubav”, no ova je drama o ženi zarobljenoj s ostarjelom majkom koja frustracije manifestira mazohističkim samoranjavanjem dublje uronila u psihologiju i očaj čovjeka nego slavniji uraci.

2001. DRAMA, FRANCUSKA, AUSTRIJA

režija: Michael Haneke

uloge: Isabelle Huppert, Annie Girardot

 

3. BOŽJI GRAD

Kriminalni ep o drugoj strani Rio de Janeira, onoj koju ne vide turisti oduševljeni Copacabanom, vodi nas kroz 30 godina nasilja koje provode mlade ulične bande. Ubrzan akcijski film prisiljava gledatelje da toliko uđu u taj košmarni svijet za vrijeme trajanja filma da je kraj filma veliko olakšanje.

2002. KRIMI DRAMA, BRAZIL

režija: Fernando Meirelles, Kátia Lund

uloge: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino

4. SJEĆANJA NA UMORSTVO

Nikada nisam dvojio da je “Parazit” Bongovo čisto remek-djelo, ali ni da je njegov najbolji film ipak ova saga o potrazi za prvim serijskim ubojicom u Južnoj Koreji. Prošaran unikatnim humorom i besprijekornim dramaturškim rješenjima, ovaj film oduševljava od prvog do doslovce posljednjeg kadra.

2003. CRNOHUMORNI KRIMI FILM, JUŽNA KOREJA

režija: Bong Joon-ho

uloge: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung

5. STRANPUTICA

Dva prijatelja, od kojih se jedan tek rastao, a drugi uskoro uplovljava u bračnu luku, odlaze na “momačko putovanje” kroz kultne vinograde. Briljantna studija dva labilna karaktera, obogaćena hedonističkim vinskim sekvencama, najvažniji je muški film ovog stoljeća.

2004. KOMEDIJA, VELIKA BRITANIJA

režija: Alexander Payne

uloge: Paul Giamatti, Thomas Haden Church

6. DIJETE

Uh, kako ova drama emotivno razlama gledatelja! Priča je to o polubeskućničkom i polukriminalnom maloumnom paru koji dobiva dijete. Nesposobni otac odlučuje ga prodati, ali čim to uradi, uviđa pogrešku. Film nije kritika, nego pokušaj da se shvati ljude s ruba društva.

 2005. DRAMA, BELGIJA

režija: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

uloge: Jérémie Renier, Déborah François

7. NAKON VJENČANJA

Iako je za sljedeći film “U boljem svijetu” dobila Oscar, bilo bi pravednije da ga je Susanne Bier primila za ovu dramu, čija priča o nesebičnosti i razboritosti ne bi mogla proći nigdje osim u Skandinaviji: Madsa Mikkelsena sadašnji suprug njegove bivše žene moli da se ponovno oženi njome jer on umire.

2006. DRAMA, DANSKA

režija: Susanne Bier

uloge: Mads Mikkelsen, Sidse Babett Knudsen

8. BIT ĆE KRVI

Nitko kao P. T. Anderson nema tu lakoću slaganja dramaturških minijatura i sklapanja složenih odnosa u jednostavnu cjelinu. U ovoj sagi o stvaranju naftnih milijardera kao glavna tema iskače odnos oca i sina, koja će postati dominantnom temom 21. filmskog stoljeća.

2007. DRAMA, SAD

režija: Paul Thomas Anderson

uloge: Daniel Day Lewis, Paul Dano

9. 4 MJESECA, 3 TJEDNA I 2 DANA

Jedan od pionira novog rumunjskog vala Cristian Mungiu u ovom kirurški dotjeranom filmu o pobačaju u Rumunjskoj u Ceaușescuovo vrijeme više progovara o strahotama života u istočnoj Europi nego hrpa drugih filmova s eksplicitnim zločinima. Malo kome će iz glave izaći legendarna scena fetusa na podu hotelske sobe.

2008. DRAMA, RUMUNJSKA

režija: Cristian Mungiu

uloge: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu

10. TAJNA U NJIHOVIM OČIMA

Punokrvni argentinski triler, kroz koji se poput nježne sjene provlači nečekivana ljubavna priča, monumentalna je studija zla, u kojoj kao na nekim tajanstvenim stepenicama za pakao koračaju mračne duše. Uz “Sjećanja na umorstvo” najluđi kraj u 21. stoljeću.

2009. TRILER, ARGENTINA

režija: Juan José Campanella

uloge: Ricardo Darín, Soledad Villamil

11. PROVJERENA KOPIJA

Kiarostami je majstor za složene međuljudske odnose, kao u ovom filmu u kojem se muškarac i žena susreću, šetaju, jedu i razgovaraju, da bismo shvatili kako su oni muž i žena. Ili samo kopije? Ovaj elegantni film odvija se gotovo u potpunosti unutar jednog razgovora i vuče minimalističku romansu do malog filozofskog otkrića.

2010. DRAMA, FRANCUSKA

režija: Abbas Kiarostami

uloge: Juliette Binoche, William Shimell

12. DRVO ŽIVOTA

Malickovi poetični filmovi imaju složenu strukturu i visoku emociju. Ovo njegovo remek-djelo o prigradskom paru kojem je dijete umrlo pod misterioznim okolnostima više je meditacija nego film, “Drvo života” mora mistificirati, zadiviti i ogorčiti u jednakim mjerama. Još jedna duboko nadahnuta i vizualno moćna višegodišnja produkcija možda i najboljeg živućeg filmaša.

2011. DRAMA, SAD

režija: Terence Malick

uloge: Brad Pitt, Jessica Chastain

13. SMRT ČOVEKA NA BALKANU

Nevjerojatan film u stvarnom vremenu, u jednoj postavci, snimljen s jedne zaključane kamere, koji prikazuje dnevni boravak, čajnu kuhinju i hodnik malog beogradskog stana, u kojem se samoubijeni vlasnik upravo snimio. U jednom kadru filmsko i životno vrijeme se poklapaju i prate tragikomične događaje u stanu nakon samoubojstva.

2012. DRAMA, SRBIJA

režija: Miroslav Momčilović

uloge: Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Milenković

14. UPSTREAM COLOR

Ovaj zadivljujuće labirintni asortiman mutnih događaja predstavlja zagonetku bez čvrstog rješenja. Radnju filma teško je definirati jer povezuje niz incidenata koji naizmjence nagovještavaju znanstveno-fantastični triler, egzistencijalnu romansu i konačno duhovno buđenje iz snova.

2013. EKSPERIMENTALNI, SAD

režija: Shane Carruth

uloge: Amy Seimetz, Frank Mosley

15. FOXCATCHER

Biografska priča o iskompleksiranom biznismenu koji pod svoje okrilje uzima hrvača, pretendenta za medalje, kako bi dobio priznanje u društvu, ali prije svega od svoje majke, pruža eksploziju karaktera, a neočekivano briljira Steve Carell.

2014. BIOGRAFSKA DRAMA, SAD

režija: Bennett Miller

uloge: Steve Carell, Mark Ruffalo

16. SOBA

Soba je zapravo kontejner u kojem zatočeni žive majka i njezin petogodišnji sin koji vjeruje da je mjesto u kojem žive zapravo cijeli svijet. Klaustrofobna psihološka drama daje zastrašujući kontrast između vanjskog i čovjekova unutarnjeg svijeta bez obzira na to bio on bio okovan fizičkim ili mentalnim preprekama.

2015. TRILER-DRAMA, SAD

režija: Lenny Abrahamson

uloge: Jacob Tremblay, Brie Larson

17. TONI ERDMANN

Ovaj briljantan njemački film uranja u odnose između oca koji se osjeća pomalo usamljenim i kćeri koja radi izvan zemlje u velikoj kompaniji. Iza svakog ugla dočekat će vas neočekivana scena bizarnih budalaština jednog ostarjelog čovjeka, kojima zapravo pokušava otkriti svoju djevojčicu u tijelu odrasle žene.

2016. HUMORNA DRAMA, NJEMAČKA

režija: Maren Ade

uloge: Peter Simonischek, Sandra Hüller

18. CLAIRINA KAMERA

Svaka čast i Kim Ki-duku, i Bong Joon-hou i Park Chan-wooku, ali po meni je Hong Sang-soo najbolji korejski redatelj 21. stoljeća. I u ovoj briljantnoj minijaturi kao i u svakom svojem filmu bavi se preljubom, filmskim svijetom i alkoholizmom. I ovdje briljira Kim Min-hee s kojom redatelj i sam ima skandaloznu ljubavnu vezu.

2017. DRAMA, JUŽNA KOREJA

režija: Hong Sang-soo

uloge: Kim Min-hee, Isabelle Huppert

19. AT ETERNITY’S GATE

I sam slikar, a ne samo redatelj, Julian Schnabel briljantno je dočarao posljednje mjeseca života Van Gogha, igrajući s kamerom kao da slike projicira njegov poludjeli um. Iako se čvrsto vjerovalo da je Kirk Douglas pravi filmski Van Gogh, Willem Dafoe ga je ovdje nadmašio.

2018. BIOGRAFSKA DRAMA, IRSKA

režija: Julian Schnabel

uloge: Willem Dafoe, Mads Mikkelsen

20. PRVA KRAVA

Kelly Reichardt je dominantna autorica vesterna modernog doba, a osim što se bez kompleksa dohvatila muškog žanra, suvereno ulazi i u muške teme. Metaforički donoseći priču o nastanku kauboja kroz prvu kravu, naizgled banalnu radnju u kojoj je dva prijatelja krišom muzu i zarađuju praveći od mlijeka kolače pretvara se u zastrašujući progon.

2019. VESTERN-DRAMA, SAD

režija: Kelly Reichardt

uloge: John Magaro, Orion Lee

21. NEMA ZLA

Četiri priče koje povezuje smrtna kazna, bilo kroz žrtve, egzekutore ili kolateralne žrtve, bez eksplicitnog nasilja i s očaravajućim vizualnim okvirom uvodi nas u strahote života u Iranu. Rasoulof je film tajno snimao, a nakon što mu je kći lani primila Zlatnog medvjeda, vlasti su ga uhitile. Od tada je u zatvoru.

2020. DRAMA, IRAN, NJEMAČKA

režija: Mohammad Rasoulof

uloge: Mohammad Seddighimehr, Baran Rasoulof

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije