Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skoro kao breaking bad

Nije pretjerivanje - ovo je jedna od najboljih serija za koju nikada niste čuli

13.08.2021.
u 11:53

O novim serijama na stream servisima i TV kanalima piše Samir Milla.

U današnjem moru serija koje izlaze na tjednoj bazi teško je pronaći nešto dobro, što će vas oboriti s nogu, baš kao svojedobno “Breaking Bad”. Dok neke serije na uspjehu mogu zahvaliti marketingu, postoje neke koje se poput dobro čuvane tajne prenose usmenom predajom. Jedna od njih je australska “Mr. Inbetween”, koja je definitivno jedna od najboljih dramskih serija proteklih godina, a većina od vas za nju nije ni čula.

Priča postaje zanimljivija kada saznate da iza ove serije stoji Scott Ryan, koji je njen autor i glavni glumac. No najbolje od svega je da je ovaj 50-godišnji glumac i redatelj u životu odigrao samo jednu jedinu ulogu – Raya Shoesmitha. Ryan je ideju za nju dobio još krajem devedesetih, a prvi ju je put realizirao u filmu “The Magician” (“Čarobnjak) iz 2005. Snimljen kao mockumentary, “Magician” prikazuje život Raya Shosesmitha, kriminalca koji radi najgore poslove, a u isto vrijeme pokušava voditi normalan život. Gotovo 15 godina nakon tog filma Ryan je ponovio ulogu u seriji čija je treća i posljednja sezona nedavno završila na FX-u.

U seriji je njegov Ray još bolji, zanimljiviji i životniji, što može zahvaliti i Nashu Edgertonu, koji je režirao svaku epizodu serije. I nije pretenciozno kada kažemo da se “Mr. Inbetween” dosad najviše približio “Breaking Badu” u radnji, scenariju i kameri. Ray je lik koji vam se dopadne na prvu zbog svog kamenog lica koje se u tren pretvori u lice brižnog oca, koji odgaja kćer Brittany (Chika Yasamura). No isti taj brižni otac u čas se pretvori u bezobzirnog ubojicu, koji za novac radi razne kriminalne aktivnosti – ubija ljude, mlati, prevozi drogu, krade. Pomislit ćete – oh, ne, opet neka serija o ubojici kojeg ćemo voljeti. Nije baš tako. Ray je poput Tonyja Soprana lik koji radi ono što mora, a jedino što ne trpi je da se ne poštuje njega i njegovu obitelj, tada mogu nastradati i slučajni prolaznici. Isti taj Ray će, dakle, bez problema ubiti čovjeka za kojeg mu je plaćeno da to napravi, a nas će dovesti na emocionalnu klackalicu – voljeti ga ili ne?

Dok smo u prvoj sezoni upoznavali Raya i njegov život, činio nam se kao netko tko iz svakog problema izlazi neokrznut, u drugoj smo već vidjeli da je i on samo običan čovjek s moralnim dilemama, a u trećoj i posljednjoj slijedi i njegov konačan pad i kraj priče.

“Mr. Inbetween” zanimljiva je kombinacija drame i komedije, s epizodama od samo 25 minuta koje brzo prolete. Za komične elemente zadužen je njegov najbolji prijatelj Gary (Justin Rosniak), lik koji je nešto sitniji kriminalac od Raya, a u fokusu mu je kako da što lakše namakne lovu. Na kraju se sjeti ingenioznog rješenja – parovima će snimati njihove kućne porniće pa mu se možda i posreći i spoji ugodno s korisnim. Sve to izgleda kao zanimljiva ideja dok mu se kao prvi ne javi gej par. To je samo jedna od crtica kakvih je more u ovoj seriji za koju je prava šteta da je završila nakon samo tri sezone. No jasno nam je da se Ryan želi okušati i u nekoj drugoj ulozi osim ove koju igra cijeli život. Pa tek mu je pedeset!

Mr. Inbetween

3. sezona

autor: Scott Ryan

uloge: Scott Ryan, Chika Yasumura

9 epizoda, FX

Generacija 56k

Foto: Netflix

Ako ste odrastali u 90-ima, onda ćete jako voljeti ovu seriju koja će vas podsjetiti kako se tada na internet spajalo modemima, a ako ste bili tinejdžer, prvo što ste radili bilo je – snimanje fotki golih žena na floppy disk. Serija se događa u dva vremenska perioda, s 20 godina razlike, a govori o odrastanju na otoku Procida kod Napulja. Tada se 12-godišnjaci Matilda i Daniel sreću se ponovno i među njima se ponovno rodi iskra. Dašak nostalgije i simpatični glumci dodatni su plus ove serije.

1. sezona

autor: Francesco Capaldo

uloge: Cristina Cappelli, Azzurra Iacone

8 epizoda, Netflix

Filmovi naših života

Foto: Netflix

Na Netflixu je nedavno izašla druga sezona serije koja nas na zanimljiv način upoznaje s kultnim filmovima 80-ih i 90-ih. Kada gledate neki film, sigurno ne znate kakve se prepreke moraju prijeći njegovi autori od ideje do realizacije. Upravo te “cake” otkriva ova serija, a u drugoj sezoni na tapetu su “Povratak u budućnost”, “Zgodna žena”, “Jurski park” i “Forrest Gump”. Recimo, mnogi fanovi pustolovina Martyja McFlya ne znaju da je prije Michaela J. Foxa Eric Stoltz snimio puno scena, no producenti su ga otpustili jer je bio preozbiljan. U ovoj seriji doznat ćete još puno takvih “ideš” momenata!

2. sezona

narator: Donald Ian Black

4 epizoda, Netflix

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije