Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Krleža nije smislio Goli otok, ali...

22.02.2008.
u 16:22

SUBOTA 16. 2.
Nema asimilacije, ima disimilacije
Govoreći danas u jednom intervjuu o američkim izborima, dr. Ivo Banac, na poticaj novinara, o izgledima nekog Srbina na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj kaže da ti izgledi “mogu biti realni samo ako se takvi kandidati percipiraju kao politički Hrvati”. Kada je 2002. Vesna Pusić predviđala da će za desetak godina, dokad manjine kao prijelazno rješenje trebaju imati dvostruko pravo glasa, svi građani u Hrvatskoj “biti politički Hrvati”, negativnih reakcija na to proroštvo nije bilo. Ali kad je lani Mato Arlović, zauzimajući se za to da se ukine 12. izborna jedinica za manjine, uporabio istu tezu o svim građanima kao političkim Hrvatim, Milorad Pupovac i Furio Radin žestoko su mu uzvratili, a Pupovac ga je optužio da “poziva na političku asimilaciju”. Što će reći da je Pupovac za obratan politički proces, dakle, za političku disimilaciju ili raspadanje. Ako, dakle, srpski političari iz Sanaderove koalicije “disimiliraju” i Oluju i Domovinski rat, u kojem su neki bili na neprijateljskoj strani, što bi drugo bio napad mladih Srba na Dom učenika u Vukovaru nego njihova politika – u praksi!?

NEDJELJA 17. 2.
Srbija i Kosovo: voće i kolač
Proglašena neovisnost Kosova. Čovjek mora razumjeti neopisivo veselje kosovskih Albanaca, jer im je život sa Srbima bio pakao, premda je pakleno bilo i Srbima s Albancima. Ali se mora razumjeti i ogorčenje Srba, jer su im religijski i povijesni korijeni duboko u Kosovu, gdje se 1389. godine zbila i najslavnija srpska bitka – bitka protiv Turaka. Što pokazuje nesloga u EU oko priznanja Kosova? Prvo, pokazuje kako je Amerika u stanju Europi i diktirati i razjediniti je. I drugo, koliko su nerealni hrvatski političari kad nam idealiziraju EU, u kojoj u bar deset država ima dramatičnih etničko-teritorijalnih prijepora koje nimalo ne ublažava članstvo u EU. Ali bar su bili relani kad nisu žurili s priznanjem Kosova premda su davali do znanja da ga drže neupitnom novom europskom državnom činjenicom, što i jest neporecivo. Ali kraj te silne ozbiljnosti s kojom je cijeli politički svijet usredotočen na Kosovo i Srbiju, ima i duhovitih dosjetki, pa vam jednu i prenosim. Pitanje iz dosjetke glasi: što znači kad Srbija ne priznaje Kosovo? Znači da banana-država ne prizna baklava-državu!


PONEDJELJAK 18.2.
Dio desnice uživa u porazu!
Napao me neki Hrvatina junački potpisan M. M. na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća zbog moje prošlotjedne kolumne o skupu na Trgu maršala Tita u Zagrebu. Na takve niskotiražne napade ne uzvraćam – bilo bi nekorektno, jer, kad se sve zbroji, Večernjak čita gotovo milijun ljudi. Ali sad imam poseban razlog – Hrvatinu M. M. razljutilo je što sam Zdravka Tomca nazvao “starim komunistom i mladim domoljubom”, pa hvali silno posjećenu promociju Tomčeve knjige “Tuđmanizam i mesićizam”. Upravo me ta posjećenost fascinira kao svojevrstan sindrom! Kad su mu svuda propale šanse, već ostarjeli, politički beskorisni Tomac našao je priliku da u dijelu državotvornog i katoličkog miljea svoje političke neuspjehe pretvori u obraćeničke trijumfe! Propao je skupa s komunizmom kao autor “crvene niti” stegnute oko Stepinčeva vrata, u demokraciji je propao kao kandidat za predsjednika države, propao je u SDP-u, propao je u Hrvatskom zvonu... Ali ga spomenuti milje obožava iz svoje sklonosti porazu u kojem se domoljubno jauče i nariče! Dio desnice u Hrvatskoj nema uspjeha jer sam uživa u svome padu!


UTORAK 19.2.
Je li propala (Koschnikova) Balkanija?
Da nisu (bili) bezrazložni strahovi od stvaranja balkanskog saveza, nedvosmisleno je u intervjuu Prvom programu Njemačke televizije u povodu neovisnosti Kosova potvrdio Hans Koschnik, bivši EU-upravitelj Mostara, koji je ostao upamćen po izrazitoj diskriminaciji Hrvata. Napominjući kako je “rješenje za Balkan mnogo šire od pitanja odnosa Srbije i Kosova ili Srbije i Crne Gore”, zasad ožalošćeni Koschnik zaključuje: “Nadao sam se da ćemo za cijelo područje Balkana naći neko europsko rješenje kako bismo nakon toga pristupili podjeli na republike. No, to je sve prošlo. Lanjski snijeg, proliveno mlijeko. Sad ostaje samo da se nađe jedan put za Kosovo, jedno rješenje: srpsko (rješenje) ne ide, a kosovsko-albansko pričinjavat će velike poteškoće. Odlučeno je da se ide putem kosovsko-albanske strane. Sad se to mora izdržati. Ali se mora stalno postavljati pitanje nije li time otvorena Pandorina kutija.” Tko zna je li ili nije s Kosovom otvorena Pandorina kutija, ali je posve sigurno da je i za Hrvatsku bilo predviđeno gušenje u balkanskoj kutiji. Koliko su u tome sudjelovale i poslijetuđmanovske vlasti u Hrvatskoj?

SRIJEDA 20.2.
Krleža nije smislio Goli otok, ali...
Već drugi tjedan odjekuje tvrdnja u jednom tjedniku da je Krleža autor zamisli o Golom otoku. To kaže negdašnji Rankovićev pomoćnik, ali kako laže opisujući Goli otok kao gotovo idilično preodgajalište, zacijelo laže i o Krleži. No ne lažu činjenice: Krleža je bio apologet socijalizma i Tita, pa, dakle, i političke represije. Nihilist koji je crnim premazima prelazio preko cijele povijesti čovječanstva imao je i te kakva razumijevanja za sićušni isječak te povijesti u kojem je on slavljen kao nepovrediva i nedodirljiva književna veličina koju je čuvala najstroža komunistička straža. Nema toga bola i patnje bližnjih koji su jači od ateističkih taština što su stavile znak jednakosti između sebe i ideologije, sebe i države, sebe i diktatora. Ako je, dakle, vjerojatno laž da je Goli otok Krležina zamisao, istina je da su pretpostavka i za Krležinu književnu diktaturu bili i taj i drugi politički zatvori.


ČETVRTAK 21.2.
Što su izgubili mladi naraštaji
U HV-u nema više ročnika, i posljednji su otišli kući. Hrvatski politički EUnusi pristali su na još jedno škopljenje Hrvatske. Nema više obveznog služenja vojske. I domovina i budući naraštaji 20-godišnjaka bit će na gubitku. Mladići će biti zakinuti za jedan osjećaj dužnosti prema domovini, za test muškosti, za čeličenje u ranim ustajanjima, uzbunama, marševima, vježbama, hladnoćama, vrućinama i podnošenju drugih vojničkih tereta, za priliku da sklope nezaboravna prijateljstva, za zafrkanciju kakve nigdje drugdje nema, za iskustvo privremene prisile kao dragocjeno iskustvo pokornosti koja nam je u određenoj mjeri svuda u životu potrebna, za kušnju svoga “ja” kad se ono poništava u potpunoj uniformnosti, za disciplinu i neku vrstu samoopstojnosti koja nas također prati kroz cio život, na kraju, za jednu “ratničku” crtu privlačnosti koju muškarci imaju kod žena. Politička je ironija htjela da posljednje vojne obveznike isprati ministar Vukelić koji je sramno izbjegao mobilizaciju kad je u Hrvatskoj plamtio rat! Sve čestitke!

PETAK 22.2.
Panika mijenja Ustav
Već desetak godina političke elite pričaju bajke o Europi, o ulasku Hrvatske u EU kao najvažnijem strateškom cilju, i uvijek na način kao da je to interes a i želja svih hrvatskih građana. I onda su se, kad se, bar po njihovim očekivanjima, ulazak u EU približio, tih građana političari panično uplašili, toliko da hoće mijenjati Ustav! Pa bi, kako se vidi po sadašnjem javnom šeksanju s najvišim zakonom, ustavnu odredbu po kojoj su za pristupanje Hrvatske državnim savezima na referendumu potrebni glasovi većine svih birača promijenili tako da bi za EU bila dovoljna većina izašlih na referendum. Koga su se to uplašili? Nikoga drugoga doli onih koje su svojom politikom doveli na rub siromaštva i u siromaštvo samo. Doista, kad se zbroje motivacije koje za ulazak u EU ima tristo tisuća nezaposlenih, pola milijuna umirovljenika čije su mirovine jedva dovoljne za režije i grah, stotine tisuća zaposlenih koji plaću ili ne primaju ili im je nepodnošljivo mala, zatim podosta građana koji EU doživljavaju kao negdašnju Jugoslaviju – ima razloga za veliku zabrinutost. Kad “ne valja” narod – mijenjaj Ustav!

Želite prijaviti greške?