Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tekstilci traže poticaje već u siječnju

Kriza realnog sektora: Koščec očekuje brzu reakciju Vlade

21.11.2008.
u 18:14

Kako im se ne bi dogodio crni scenarij tekstilne tvrtke Mura, koja je gotovo nestala s modne i proizvodne scene, najveći hrvatski proizvođač i izvoznik tekstila varaždinski Varteks, koji ima otprilike 3000 zaposlenih, vrlo brzo očekuje da se država odredi prema tekstilnoj industriji u aktualnoj krizi.

Čak su i kineskoj tekstilnoj industriji danas uzdrmani temelji, a Varteks je uspio dosad održati punu zaposlenost i opstati kao jedina tvrtka sličnog profila u regiji.

Čekaju natječaj
Zoran Koščec, predsjednik uprave Varteksa, kaže da Vlada već u siječnju treba raspisati natječaj za potpore tekstilcima namijenjene restrukturiranju i razvoju u iznosu barem kao ovogodišnje – 150 milijuna kuna.

Koliko je situacija dramatična u tekstilnoj industriji, koja je preživljavala duboku krizu masovnim uvozom iz Kine, govori i to da je Slovenija, iako u EU, izdvojila za Muru potpore od milijardu eura, ali ni to nije bilo dovoljno za opstanak nekada prestižne tekstilne tvrtke. Pomoć financijskom sektoru dugo traje i kriza se već uvelike preselila i na realni sektor, a prva na udaru je radna intenzivna industrija zbog velikog udjela fiksnih troškova.

– Hrvatska hitno treba definirati glavne smjernice gospodarske i industrijske politike u ovakvim oštrim uvjetima privređivanja, osobito prema industrijama koje imaju veliku zaposlenost i ostvaruju neto izvozni efekt – kaže Koščec.

Državno jamstvo
Varteks je prošle tri godine puno napravio u restrukturiranju; iz gubitka od 67 milijuna kuna poslovanje je izvedeno u pozitivnih devet milijuna. Na oštrici kritika našao se zbog državnog jamstva za kredit HBOR-a od 50 milijuna kuna.

To je bilo u trenutku kad je tržišna vrijednost samo nekretnina iznosila 900 milijuna kuna, a ukupno zaduženje 300 milijuna, kaže Koščec. Nedavno je Varteks posudio od grada Varaždina dva milijuna kuna kako bi prebrodio tekuću nelikvidnost.

– S gradom surađujemo u nekoliko razvojnih projekata, a zapošljavamo i 17 posto radnika u lokalnoj zajednici – kaže Koščec, koji očekuje da Vlada brzo zauzme stav prema sudbini tekstilaca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?