Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUPANIJA Haenesovci suzdržani u donošenju prijedloga proračuna za iduću godinu

Kritike na proračun već iz samog Poglavarstva

28.11.2008.
u 16:29

Predložen je proračun Sisačko-moslavačke županije za iduću godinu 246,9 milijuna kuna. Bit će veći nego ovogodišnji, i to više od 10 posto. U glasovanju za prijedlog proračuna, koji je prihvaćen, dva su HNS-ova člana Poglavarstva bila suzdržana, Petar Dimić i Željko Marjanović. Oni su bili čak i protiv povećanja odvajanja za sport i kulturu.

Rezervni proračun
- Bude li krize, koju svi najavljuju, ti će slojevi stanovništva biti najugroženiji. Stoga izdvajanje za kulturu i sport mora ostati na ovogodišnjoj razini, a predviđena sredstva trebat će namijeniti njima za pomoć - rekao je Marjanović.

No ostali se članovi Poglavarstva nisu složili s Marjanovićem, pa su odbili taj prijedlog. Županica Marina Lovrić umirila je haenesovce.

- Proračun se temelji na sadašnjim procjenama, no vjerojatno će se mijenjati, s obzirom na to što još ne znamo kako će izgledati državni proračun, pa ne znamo ni koliko će nam biti doznačeno decentraliziranih sredstava. Dogodi li se krizna situacija, mi ćemo s prijedlogom rezervnog proračuna biti spremni podržati ono što je najugroženije – standard, socijalu i zdravstvo - istaknula je županica te dodala da će se, bez obzira na sve, realizirati bitni kapitalni projekti, poput obnove ginekologije i ceste Popovača - Kutina.

Petar Dimić iznio je prigovore.

Proračun veći, ali...
- Na početku našeg mandata, 2006. godine., udio sredstava za školstvo u proračunu bio je 40,54 posto, a za iduću godinu predviđen je 36,59 posto. Dakle, za školstvo je manje planirano četiri posto, a slično je i sa zdravstvom. S druge strane, najveće je povećanje zabilježeno u Službi za poslove skupštine i poglavarstva, i to 10 milijuna kuna više nego prošle godine - rekao je Petar Dimić.

To su ostali članovi poglavarstva kritizirali, ističući da je riječ o krivoj metodologiji izračuna.

Naime, zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji županijski je proračun povećavan, no taj rast nije pratio i rast državnih decentraliziranih sredstava, iako je u kunama i taj iznos povećan. Međutim i županija je, kao i druge jedinice lokalne samouprave, poput grada Siska, povećanje poreznih prihoda u proračunu posljednjih godina iskoristila za zapošljavanje i povećanje reprezentacije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?