Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROZOV

Kratkovidna Europa

VL
Autor
Stojan De Prato
15.09.2008.
u 19:00

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije ipak nisu na rubu jučerašnjega Vijeća EU za opće poslove i vanjske odnose sazvali sastanak Trojke EU s Bjelorusijom. Takav je sastanak, kojime bi se bjelorusko državno vodstvo izvuklo iz višegodišnje izolacije  a samo se u nju gurnulo gušeći demokraciju u vlastitoj zemlji  bila zatražila europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner. Njime bi se, smatrala je, vlast u Minsku, koja je u kolovozu na slobodu pustila sve političke zatvorenike, ohrabrilo da parlamentarne izbore, najavljene za 28. ovoga mjeseca, provede demokratski i pošteno.

Iako se predsjednika Aleksandra Lukašenka smatra "posljednjim diktatorom u Europi", u Europskoj komisiji vjeruju da je oslobađanje političkih zatvorenika znak da je Bjelorusija na prekretnici te da se želi odmaknuti od Rusije, kojoj je Lukašenko još donedavna bio nudio ujedinjenje.

Rusija je glavni izvor bjeloruskih sirovina i praktično jedino tržište za bjeloruske proizvode. Odnosi dviju zemalja počeli su se, međutim, hladiti kada je Vladimir Putin odlučio, u paketu s "odmetničkima" Gruzijom i Ukrajinom, poskupiti plin i "vjernoj" Bjelorusiji te preuzeti vlasništvo nad bjeloruskim plinovodima u Gazpromove ruke.

Da odnosi Kremlja i Minska kreću k raskolu pokazala je i vrlo mlaka Lukašenkova potpora ruskoj agresiji na Gruziju te njegovo odbijanje da prizna neovisnost odmetnutih gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, koju je proglasio ruski predsjednik Dimitrij Medvedev. Čini se de je Minsk, nakon što su uslijedile nove Medvedevljeve prijetnje ne samo Gruziji nego i Ukrajini  da im približavanje NATO-u neće pomoći da ih Rusija vojno ne napadne  shvatio da je krajnji čas da se okrene Bruxellesu, čija je "meka sila" ipak privlačnija od straha i nasilja, čime se ponovno koristi Kremlj.

Za sastanak Trojke s Bjelorusijom postojala je, međutim, formalna prepreka: Lukašenkov ministar vanjskih poslova Sergej Martinov, bivši veleposlanik pri EU u Bruxellesu, koji je trebao voditi izaslanstvo Minska, na popisu je od 41 bjeloruskoga  dužnosnika kojima je zabranjen ulazak u EU te im je zamrznuta sva imovina koju u njoj imaju. Ferrero-Waldnerova je predlagala da se Martinovu zabrana ulaska jednokratno ukine, no zemlje članice nisu se o tome mogle usuglasiti. Njihova je poruka Minsku da će zabranu ukinuti te Bjelorusiju k tome vratiti na popis povlaštenih trgovinskih partnera, prođu li izbori barem korektno, ako već ne posve u skladu s europskim standardima.

Za približavanje Ukrajine Europskoj uniji formalnih zapreka nema. Na prošlotjednome su dvostranome summitu europski čelnici pristali Kijevu odškrinuti vrata, no zemlje članice ipak se nisu usuglasile da mu izričito najave "europsku perspektivu". Oprez je shvatljiv kada se zna da je 30 posto ukrajinskih državljana rusofono te da je usto zamalo polovica ukupnoga ukrajinskoga stanovništva sklonija Moskvi.

Dok se mislilo da se Rusija demokratizira, bila je to prednost; sada se mnogi plaše da Ukrajina ne postane ruski trojanski konj.

No, treba li biti vizionar pa da se shvati da već samo stavljanje neke zemlje na europski put, koliko god cilj može biti dalek, pomaže da se u njoj učvrste europske vrijednosti? Nije li Turska izrazit primjer? Ne bi li onim Ukrajincima koji dvoje između Istoka i Zapada izbor bio jasniji kada bi vidjeli da njihova zemlja gospodarski i društveno napreduje? U europskim je prijestolnicama, međutim, prevladala kratkovidnost.

Želite prijaviti greške?