Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice poplava

Konji su tjednima na hladnoći i kiši, treba hitno popraviti staje

konji
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/2
23.09.2014.
u 16:52

Dvadeset konja Konjičkog kluba Korana je bez krova nad glavom i prijeti im prehlada. Od bolesti uzrokovane ranijom poplavom jedan je uginuo

Tu smo od 1967. i nikad nije bilo poplava, a ove godine imamo dvije. Nećemo moći izdržati svaka dva mjeseca opći potop. Nama Grad mora dati alternativni smještaj – apelira Ljiljana Vokić, predsjednica Konjičkog kluba Karlovac.

Spas iza Zelenila

Poučeni iskustvima iz veljače, kada su nespremni preživjeli poplavu, najesen su članovi KK Karlovac konje odveli na sigurno, a objekt ispraznili i opremu sačuvali.

– Otkako je napravljen mekušanski nasip, ostajemo poplavljeni do koljena. Konje smo u veljači morali pustiti van na minus tri stupnja Celzijusa, a treba ih potom i liječiti, što je također financijski izdatak. I staje se sada teško suše, jer nije toplo – kaže Lj. Vokić.

Dodaje da posljednjih godina KK Karlovac od Grada traži da im se napravi montažna hala iza kompleksa gradske tvrtke Zelenilo, na sigurnom području. Sada, naime, koriste objekte i sedam tisuća četvornih metara u gradskom vlasništvu za svoje potrebe.

– Imamo ugovor s Gradom o besplatnom korištenju, između ostalog i stoga što organiziramo terapijska jahanja. A što ćemo s hranom za konje? – dodaje Lj. Vokić i ukazuje na problem očuvanja krme i ostalih namirnica za životinje.

I konji i oprema vraćeni su tjedan dana nakon što je počeo padati vodostaj. Istovjetne probleme imaju i u Konjičkom klubu Korana, koji se nalazi odmah preko puta uske cestice od KK Karlovac. KK Korana je smještena u kompleksu doma obitelji Žganec, a njihova situacija je još i gora, jer ih je ova posljednja poplava, kako kaže Božica Žganec, totalno upropastila.

– U kući više ne možemo boraviti. Muž mi je hospitaliziran, sin boravi u Brežanima, gdje pomaže svojoj baki u saniranju šteta od poplava, a kći i ja smo tu ostale i živimo u prikolici – veli B. Žganec.

Imaju dvadeset grla konja, čak i jedno tri dana staro ždrijebe, koje je smješteno s majkom u šupi.

Stvaraju 20 godina

– Ostali konji već tjednima žive na kiši i na hladnoći. Kuća, staje, baš sve je poplavljeno. Namještaj i parket su upropašteni, hrana za životinje... Šteta je barem milijun kuna – procjenjuje B. Žganec, koja očekuje komisiju koja će preciznije utvrditi materijalnu štetu .Jedan im je konj – vrijedan, veli, 10.000 eura – nakon poplave od veljače obolio i uginuo od posljedica toga u kolovozu.

– Sad moramo stvarati ispočetka ono što smo 20 godina stvarali – veli B. Žganec.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:27 24.09.2014.

Jeli netko barem trepnuo u poglavarstvu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije