Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oliver Frljić:

'Drago mi je da smo toliki strah posijali u Zagrebu'

Hrvatsko glumište
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
14.11.2014.
u 10:52

Danas izlazi treći bilten “Fašističko kazalište”, a priča se da su se neki već oboružali odvjetnicima...

– Drago nam je da je bilten posijao toliki strah u kazališnoj zajednici u Zagrebu. Čujem da se svi raspituju što i kako, neki su se oboružali odvjetnicima, vidjet ćemo kako će to završiti. Mislim da je ideja generiranja medijske izvedbe kroz bilten prije kazališne izvedbe jako dobro napravljena – kazao nam je intendant Oliver Frljić u najavi premijere predstave “Hrvatsko glumište” u Rijeci 19. studenoga.

Pročišćena verzija

Objavljivanje današnjega, trećega po redu biltena “Hrvatskog fašističkog kazališta”, još jednoga početkom idućega tjedna i vjerojatno posljednjega nakon premijere projekta “Hrvatsko glumište” Olivera Frljića i Marina Blaževića neka je vrsta rezimea toga ciklusa. Nakon što je Slobodan Šnajder izričito zabranio korištenje svojega imena, autorski tim prihvatio je taj zahtjev.

Predstava “pročišćena” naslova posljednji je dio Trilogije o hrvatskome fašizmu koju je ovaj autorski tim započeo još 2008. na Splitskome ljetu predstavom “Bakhe” o skrivanju i negiranju raznih zločina počinjenih u Hrvatskoj uoči i tijekom rata. Trilogija je nastavljena predstavom “Aleksandra Zec”.

Trećom predstavom “Hrvatsko glumište”, kaže Frljić, postavlja se pitanje – može li se ono što većina hrvatskoga glumišta proizvodi od rata naovamo nazvati kazalištem, jer bi kazalište trebalo biti društveni, etički i umjetnički čin koji zločinu ima hrabrosti dati ime, oduzeti pravo na razlog i odrediti mjeru krivnje. Kakvo je uopće to većinsko hrvatsko kazalište, koje ne prepoznaje tragediju svojih sugrađana i koje na fašizam odgovara – fašizmom.

Pokušavaju prokazati

– Mi smo se bavili onim što je hrvatsko glumište radilo, mislilo, izgovaralo tijekom 90-ih. Zapravo je nevjerojatna situacija da većina njih nije imala nikakav kritički odnos prema ondašnjoj političkoj nomenklaturi i prema cjelokupnoj političkoj situaciji u zemlji – rekao je Frljić dodavši kako je predstava nastajala iz reakcija samoga glumišta na sve ovo što su radili i ustvrdio da će ih biti zanimljivo nadalje pratiti jer predstava pada uoči dodjele nagrade Hrvatskoga glumišta.

– Pokušavamo prokazati što su radili, mislili i govorili prije 20-ak i više godina ljudi koji i danas imaju čvrste pozicije moći unutar hrvatskoga glumišta – napomenuo je Frljić.

Ističe da je ovaj projekt i njima važan kako bi se distancirali od “nečega s čime ne žele imati posla”. Jednostavno hoćemo pokazati da hrvatsko glumište nije jedan pojam koji homogenizira sve one koji se u Hrvatskoj bave kazalištem, nego da postoje različite ideološke, političke i estetske pozicije – zaključio je Frljić.

U predstavi “Hrvatsko glumište” igraju Damir Orlić, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Jerko Marčić, Nikola Nedić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Nina Batinić, Jolanda Pahor, a sudjeluje i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.

>>Nismo sve Karenjine – glazbeno kazališno druženje Vere Zime i Ksenije Erker

>>IKS Festival ponovno nominiran za festival godine

Komentara 73

Avatar Slavonija87
Slavonija87
11:26 14.11.2014.

Etnomazohizamprotiv hrvatskog identiteta koji financira Hrvatska država. Dokad će se podupirati svaki proces koji rastače bilo što konstruktivno i održivo u zajednici.

US
USA
11:30 14.11.2014.

Ovo je teatar apsurda skoro kao i ova drzava. Stvarno neznam postoji li zemlja na svijetu u kojoj bi se ovo sve moglo raditi i najbolji dokaz da sa jugoslavenima i moralnim anacionalnim korovom treba postupati kako se i sa korovom postupa. Bez milosti ga pocupati. Tesko je uopce birati rijeci.

Avatar fijolica
fijolica
11:30 14.11.2014.

I Frljiću će doći kraj. On je anti-umjetnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije