Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolektivni prekršaj “Prije 20 godina su nam policajci ispuštali gume, a danas nitko i ne primjećuje bicikle”

Karlovčani već godinama ignoriraju zabrane vožnje bicikla u Radićevoj

02.07.2009.
u 16:56

Svi se voze na biciklu po Radićevoj ulici. Pa neću ga valjda samo ja gurati? Oduvijek je to bila pješačka zona. Sjećam se kad su nas 80-ih godina zaustavljali ‘milicajci’, ispuštali su nam ventile.

No, nama biciklistima teško je voziti se po gradu. Zato mislim da je u redu da nitko više i ne primjećuje bicikliste u Radićevoj i da nema više kažnjavanja, ističe Karlovčanin Franjo Bastijančić, koji se često vozi biciklom. On i brojni drugi znaju da je Radićeva ulica dugi niz godina pješačka zona, ali karlovačko kolektivno kršenje zakona toliko je postalo praksa da je praktički nemoguće vidjeti nekoga kako, kao što bi trebali svi, bicikl kroz Radićevu - gura.

Ipak, zakoni su jasni, i stoga se nemojte iznenaditi ako vas zaustavi policajac i upita zašto vozite bicikl pješačkom zonom i naplati vam kaznu.

– Vozim se na biciklu po cijelom gradu, pa i po Radićevoj ulici. Međutim, primjećujem da je na nekim mjestima biciklistička staza okupirana automobilima ili kontejnerima. Mjerodavne službe u gradu bi na to više trebale obratiti pažnju – smatra Martina Maričić, profesionalna plesačica.

Policijska uprava karlovačka provodi sukladno sigurnosnim prosudbama ugroženosti ciljane preventivno-represivne akcije, uz ostalo i na vozače motocikala, mopeda, pješake i bicikliste.

– Tijekom 2009. godine u pješačkoj zoni Radićeve ulice dosad su sankcionirana 43 vozača, i to osobnih automobila, bicikala, mopeda i motocikala. Najviše kazni dobili su vozači osobnih automobila, i to zbog nepropisnog parkiranja, vožnje kroz pješačku zonu ili za vožnju bez zaštitne kacige, pod utjecajem alkohola i dr.

U tom vremenskom razdoblju sankcionirana su i tri vozača bicikla – doznajemo od Tanje Petrić, glasnogovornice PU karlovačke. Preventivno-represivne akcije na bicikliste provode se najmanje jednom mjesečno, no i podaci govore kako je, barem zasad, i policija bila sklona zažmiriti na vožnju kroz Radićevu ulicu, kojom dnevno sigurno prođe i nekoliko stotina biciklista.

Želite prijaviti greške?