Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJEŠTAJNI KAPACITETI

Karlovac kreće u rješavanje nedostatka hostela

27.05.2009.
u 16:49

KARLOVAC – Nedostatak smještajnih kapaciteta, prvenstveno autokampa i hostela za mlade, problem je o kojem se u Karlovcu već godinama priča. Zbog sudskog procesa stvari se oko izgradnje autokampa nisu u zadnje vrijeme pomaknule s mrtve točke, dok je oko hostela postupak tek u začecima.

Veliki zalogaj
– Prvenstveno valja naglasiti da je riječ o velikom zalogaju i kapitalnom projektu. Inače, izgradnja i uređenje hostela jedan je od planova koji smo uvrstili u Gradski program djelovanja za mlade za razdoblje od 2008. do 2012. godine. Prije svega, oformit će se povjerenstvo u kojem će biti predstavnici Grada Karlovca, Turističke zajednice grada Karlovca i civilnog sektora. Zasad mogu reći da smo razmatrali dvije lokacije koje dolaze u obzir za hostel.

Riječ je o hotelu Central, za koji valja riješiti imovinsko-pravne odnose, i o zgradi s desne strane, prije banijanskog mosta, u Ulici Dragojle Jarnević. Ta zgrada je u dvotrećinskom vlasništvu Grada Karlovca, dok je jedna trećina privatna, tako da nema puno prostora za otkup. Sada bi trebalo krenuti u izradu projekta, a nakon toga je korak pronaći model upravljanja, može li to biti javno-privatno partnerstvo ili nešto drugo.

Čak su obavljeni razgovori s Hrvatskim ferijalnim hostelskim savezom, koji je izrazio pozitivno mišljenje o toj lokaciji – kazao je Goran Jakšić, pročelnik Odjela za socijalnu skrb, sport i udruge u Gradu Karlovcu.

Dodao je da, čim Ministarstvo turizma objavi natječaj za subvencioniranje kamate za izgradnju hostela, Grad Karlovac će to nastojati iskoristiti. U Turističkoj zajednici grada Karlovca prvi su potaknuli ideju o osnivanju hostela u našem gradu.

– Obavili smo tek neke inicijalne razgovore u Gradskom poglavarstvu.

Krupni zahvat
Naše je da iniciramo i potičemo ovakve projekte i bitno je da smo otvorili tu priču, da se o tome konačno počne razmišljati. Mi ne možemo puno utjecati na brzinu realizacije. Riječ je o prilično krupnom zahvatu, no nadamo se da neće sve ostati samo na priči – zaključio je direktor TZ grada Karlovca Željko Trezner.


Još ništa od prodaje hotela Korana

Od naveliko najavljivane prodaje ruševnog hotela Korana zasad još nije realizirano apsolutno ništa. Svi sudionici te priče mudro šute, nikakva konferencija za novinare nije sazvana, iako je od objave velike vijesti prošlo više od dva tjedna. Na kraju je ispalo da je prodaja hotela bila velika predizborna patka. Iako će realizacija novog projekta hostela biti dugačak i zahtjevan proces, nadamo se da će ipak biti nekih konkretnijih rezultata, za razliku od hotela Korana. Podsjetimo, prije nekoliko godina predstavnici HFHS-a čak su bili i na starom gradu Dubovcu, gdje je trebao biti hostel, no od toga se odustalo. To se nije uklapalo u viziju stručnjaka o tome kako bi stari grad Dubovac trebao u budućnost izgledati i što bi se u njemu trebalo nalaziti.

Želite prijaviti greške?